Започват разкопките в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи


Започват разкопките в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи
Част от римската баня. Снимка: РИМ-Бургас
10 Юли 2024, Сряда


През следващите месеци усилията на археолозите ще бъдат съсредоточени в североизточната вътрешност на термите в Акве Калиде

Автор: Десант

В най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи – Акве калиде, започна новият археологически сезон. И тази година проучванията в бургаския квартал Ветренса финансирани от Община Бургас през Регионален исторически музей – Бургас.

През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо Момчилов и ас. Мирослав Класнаков ще бъдат съсредоточени в североизточната вътрешност на ранновизантийските терми и ще включват структури от римската, ранновизантийската и средновековната епоха.

Предстои да бъдат изследвани също така средновековен пласт, от който до момента за последните две години има установени пет жилища, част от църква и некропол. Тези обекти се вместват в хронологическите граници ХІ-ХІІІ в. и са подплатени с голямо количество художествена керамика, монети и печати.

Във фокуса на археолозите ще е и басейн от Античността и Средновековието, изграден върху античния каптаж; както и античен канал – съоръжение с особена значимост и през римската епоха, и при изграждането на ранновизантийската баня през ІV в.

Ще бъде проучено и каменно съоръжение от андезитен туф, засечено в края на октомври 2023 г., за което се предполага, че е част от нимфеума. В тази зона през лятото на 2022 г. бе открит изключителен посветителски надпис от края на І – началото на ІІ в.

Ще продължи разкриването на пространството между античния каптаж и североизточния ъгъл на турската баня. До голяма степен резултатите на част от предвидените за проучване обекти (в случая античния канал, нимфеума) ще зависят от нивото на подпочвените води.

Разкопките в едни от най-популярните древни терми се провеждат от 2008 г. насам, без прекъсване.

Настоящата картина от проучвания представя богата гама от ранновизантийска и средновековна архитектура и материали. Новите археологически дирения в Акве калиде имат за цел да разширят обхвата на разкритите структури в изградения в района атрактивен туристически център, както и да представят в по-голяма пълнота съществувалия през редица векове бански комплекс.

А намерените находки ще обогатят фондовете на бургаския музей.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки