ДАНС проверява защо спря и последният лифт на Витоша


ДАНС проверява защо спря и последният лифт на Витоша
Симеоновският лифт. Снимка: Виктор Троянов/ 360mag.bg
20 Май 2024, Понеделник


Атенцията ще проучва какви са фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането му

Автор: Десант

Премиерът Димитър Главчев е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“  проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в Национален парк „Витоша“, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

В писмото си до ДАНС министър-председателят акцентира върху широкото обществено недоволство по казуса. Със спирането на последния функциониращ кабинков лифт възникват въпроси по отношение на екологичната и транспортната сигурност на региона, както и във връзка с качеството на живота и здравето на гражданите, изтъква още премиерът. 

С оглед на функциите, регламентирани в чл. 2 от Закона за ДАНС, министър-председателят Димитър Главчев възлага на Агенцията да извърши проверка и да го уведомява периодично за резултатите от нея.

Симеоновският бе последният работещ лифт, който качваше туристи от София до високите части на Витоша, в частност до знаковата за планината хижа „Алеко“ в подстъпите на Черни връх. За неговото окончателно спиране съобщават от фирма „ТехноАлпин“, базирана в Италия, която е собственик на дружеството „Витоша ски“.

Княжевският и Драгалевският от доста време не работят.

Тезата на собствениците на Симеоновския лифт е, че това е експериментално построен лифт (за времето си най-дългата кабинкова линия в в света) и тъй като през годините не е бил обслужван по правилата на производителя – световния лидер в производство на лифтове – Doppelmayr, той отказва да изпрати части за него. А се разваляв често заради неправилната си подръжка, докато бил общинска собственост (до 2007 г.). 

В сегашната ситуация алтернатива за любителите на планината да я посетят остават общинските автобусни линии до Витоша и автомобилите, които редовно са причина за задръствания по пътищата в планината, особено през зимата, в активния ски сезон. Екологичният въжен транспорт засега остава мечта.

По думите на ​​​​​​​новия директор на Природен парк „Витоша“ - инж. Севдалина Димитрова, към момента има разрешение за реновиране на лифта „Драгалевци - Бай Кръстьо“.

За Княжевският лифт, който вози до Копитото,  през 2020 г. парковата дирекция е съгласувала документите към представен специализиран Подробен устройствен план (ПУП) със становище, че той не противоречи на заложените в Плана за управление режими и норми. Но няма последваща кореспонденция със собственика на съоръжението. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки