Чинията на Бузлуджа влезе в класация на „Гардиън“


Чинията на Бузлуджа влезе в класация на „Гардиън“
Снимка: Архив Десант
18 Декември 2023, Понеделник


Вижте кои са останалите шест обекта, които влизат в нея

Автор: Десант

Монументън на връх Бузлуджа попадна в любопитна класация на „Гардиън“. Английското издание изброи шест внушителни паметника из целия свят, които пътниците може да видят отдалече, докато се пътуват с кола, влак или кораб.

„Невъзпят и неясен, този „щаб“ на българската комунистическа партия от 1981 г. несъмнено един ден ще бъде признат за футуристичен шедьовър, а очертанията му по-скоро приличат на огромна самолетна контролна кула - символ на надежда, която човечеството някога е влагало в бетона и технологиите“ - отбелязва битанската медия.

И коментира, че той стои „като някаква огромна древна глупост на върха на гол 1432-метров връх източно от прохода Шипка в Стара Планина, един същински Стоунхендж, неопетнен от никакви заобикалящи елементи“.

„Гардиън“ коментира също, че плановете са мозайките от 35 тона кобалтово стъкло да се консервират и реставрират за бъдещо отваряне като атракция за посетители.

Останалите обекти в класацията са замъкът Конуи в Уелс, Хаурския мост в Индия, пирамидите в Гиза, Статуята на Свободата и Дърамската катедрала.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки