Изследванията на РЗИ на плажовете в Приморско и Китен не показват опасна концентрация на микроорганизми


Изследванията на РЗИ на плажовете в Приморско и Китен не показват опасна концентрация на микроорганизми
Снимка: beaches.bg
18 Август 2023, Петък


Изнесената в публичното пространство информация не е подкрепена с достоверни данни за използваната методология за взимане и изследване на пробите, няма и официални протоколи от акредитирана лаборатория

Автор: Десант

Легитимните изследвания на качеството на морската вода, извършвани регулярно от РЗИ-Бургас, на плажовете в Приморско и Китен, не показва опасна концентрация на бактерии и микроорганизми.

Резултатите от последните две проверки на Регионалната здравна инспекция конкретно на Южен плаж – Приморско, проведени на 31 юли и 14 август 2023 г., не отчитат наличие на еширихиа коли и чревна ешерихиа коли извън норма. От началото на август в Община Приморско няма постъпили сигнали от граждани или организации за проблеми в региона.

По данни на медицинския център в Приморско също няма данни за повишена заболяемост, която да се свързва с потенциално замърсяване на водата по плажовете в региона.

„За нас здравето и безопасността на хората винаги е било основен приоритет и затова винаги сме се отнасяли отговорно към темата с чистота на морската вода. В същото време обаче сме категорични, че проверки и разпространение на информация е редно да се прави само от легитимни източници и при спазване на всички нормативни правила и професионална етика. В този смисъл не можем да приемем разпространяваната през последните часове информация за теоретично замърсяване на водата в района на Приморско и Китен, защото няма необходимите доказателства. Смятаме, че подобно поведение е некоректно към обществеността и създава неоправдано страхове у хората.”, заяви кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов.

След спешни консултации с РЗИ – Бургас и допълнителна проверка на изнесената в публичното пространство информация се установява, че тя не е подкрепена с достоверни данни за използваната методология за взимане и изследване на пробите, липсват официални протоколи от акредитирана лаборатория, няма яснота дали взимането на пробите е еднократно или са взети контролни проби, дали времето на събиране е съобразено с периоди на валеж, каквито са европейските изисквания. Няма яснота и защо за провеждането и резултатите от експеримента не са били уведомени нито отговорните държавни институции, нито общинската администрация.

„Всичко това компрометира достоверността на изнесената в публичното пространство информация. В същото време обаче се създават излишни притеснения у хората, а туристическият бранш е подложен на допълнителен натиск в един нелек сезон. Подобни спорни практики будят дълбоко озадачение, не само защото не се наблюдават в други държави, но и защото не водят до резултати в полза на българските граждани и общество.”, допълва д-р Германов.

Експертите на Община Приморско ще продължат да следят с повишено внимание важната тема с чистота на морската вода в региона до края на сезон 2023 г., като остават в постоянен контакт с РЗИ – Бургас и другите отговорни институции и имат готовност за съдействие и незабавна реакция в случай на сигнали или проблемни индикации.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Торлаците не са сърби
19.08.2023 01:05:27
0
0
Da li još živi torlački govor

https://www.youtube.com/watch?v=2dgwcAZRuMI

Ono što vas može iznenaditi ako odlučite da obiđete knjaževački kraj jeste specifičan govor koji se može čuti u selima. Reč je o torlačkom dijalektu koji zvuči vrlo neobično i naročito je zanimljiv mladima.

Из коментарите:

@vmro9446
acum 2 ani
Torlacko e Makedonsko

@doberman921
@doberman921
acum 1 an
@Alex855ToolsTest
Свиланац исто торлачки говор. Бугарско српски говор. Ја сам из истичне Македоније. У војсци у јна само имо другар из Свиланца. Ја сам њему причао мој говор из источне Македоније врло сличан бугарскога а он торлачки. Ми смо се 100% разумевали.

@joza1727
@joza1727
acum 2 ani
Bugarski

@ivankomadanvonrakovac8415
@ivankomadanvonrakovac8415
acum 2 ani
@uroskostic8570 Pa nastao od Bugarskog

@user-zc9pj5jp1g
@user-zc9pj5jp1g
acum 2 ani (editat)
Нема везе са бугарским, Бугари причају словенским језиком а требали би туркијским ако су прави Бугари! Ово је све српски од Пирота до Плевена

@ivankomadanvonrakovac8415
@ivankomadanvonrakovac8415
acum 2 ani
@o-8205 Govore i Bugari odavnina

@jovanbajceta2814
@jovanbajceta2814
acum 2 ani
Kumanovski je samo jedan od govora torlačkog dijalekta,meni su u potpunosti razumljivi,jedino ako koriste po neki turcizam koji je izbačen kod nas ali generalno potpuno razumljiv.

@mitarizdubica3358
@mitarizdubica3358
acum 2 ani
@ivankomadanvonrakovac8415 Netacno. Ovaj govor je mnogo stariji nego tzv knjizevni govor, koji je Vukan napravio po nalogu stranih sluzbi.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки