Паметна плоча, посветена на тракийските бежанци, ще бъде издигната на историческо място в Царево


Паметна плоча, посветена на тракийските бежанци, ще бъде издигната на историческо място в Царево
Снимки: Авторът
17 Август 2023, Четвъртък


Мемориалът ще бъде изграден с дарения от потомците на прокудените от бащиния си край наши сънародници, живеещи в общината

Автор: Диана Славчева

Паметна плоча на тракийските бежанци ще бъде издигната в Царево. Това гласуваха общинските съветници на състоялата се в сряда сесия на местния Общински съвет. Те гласуваха единодушно докладна записка на кмета инж. Георги Лапчев и определиха комисия от трима свои колеги, която да уточни някои допълнения по текста, който ще бъде изписан на мемориала.



Инициативата е на Дружеството на тракийските бежанци. Плочата ще бъде изградена с дарения от потомците на прокудените от бащиния си край наши сънародници. Средствата вече са почти събрани. Остава да се уточнят някои параметри на паметния знак и да се проведат съответните разговори с главния архитект на общината.  

Мястото, където ще бъде поставен мемориалът, се намира в крайморския парк на курортния град, в близост до паметника на Михаил Герджиков, който е един от ръководителите на Илинденско-Преображенското въстание, целящо освобождението на българите в Македония и Тракия.

В градинката до монумента на видния комита е имало правителствена сграда (хюкюмат), в която е бил настанен турският гарнизон. При обявяването на бунта, на 19 август 1903 г. той бива нападнат от въстаническа чета, предвождана от войводата Михаил Герджиков.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки