Полезната мелотрията – между краставица и диня


Полезната мелотрията – между краставица и диня
30 Март 2023, Четвъртък


Катерлива лиана расте и при най-неблагоприятните условия, като успоредно с това е с уникална родовитост

Автор: Дина Харизанова

По света се отглеждат най-различни и екзотични растения. Едно от тях е мелотрията (Melothria scabra), известна и като мексиканска кисела краставица или бейби диня. Тези названия са й дадени неслучайно — отвън плодчетата наподобяват малки динки с размер на гроздови зърна, а отвътре са като краставица.

Растението е родом от Централна Америка. В Европа се появява съвсем отскоро – през 1987 г. 

Това е един много полезен за здравето плод. На вкусът е нещо между краставица, лимон и лайм. Освен че съдържа множество витамини и минерали, той е много нискокалоричен и изключителен антиоксидант.

Тази катерлива лиана расте и при най-неблагоприятните условия, като успоредно с това е с уникална родовитост.

Отглежда се също като краставиците от разсад и се нуждае като тях от поливане, подхранване и задължително от опора, по която да се увива. Обича слънцето, но може да вирее успешно и на полусянка.

Лианата не боледува, не привлича вредители и плодоноси до първите замръзи.

Бере се редовно, като не бива да се допуска втърдяване на външната кора. Но от презрелите плодове пък може да се събират семена.

Освен за храна – в салати, туршии и украса на различни блюда, може да се използва и като декоративно растение. Листата й не пожълтяват, така че декоративността й се запазва до настъпване на зимните мразове. 

Освен плодове, растението формура и кореноплоди, които също се използват за консумация, обикновено като салата, тъй като на вкус наподобяват репички. Те започват да се вадят от земята в началото на есента, когато плододаването на практика вече е приключило. От едно растение може да се съберат около кило кореноплоди и до щест килограда плодчета. 



Редовната употреба за плодовете за храна спомагат за нормализиране на работата на стомаха и надстомашната жлеза. Те отлично се усвояват от храносмилателната система, без да предизвикват дискомфорт.

Лекарите препоръчват редовната им употреба при повишен холестерол. Друго полезно свойство на мелотрията е, че извежда от организма излишната течност, намалява отоците и нормализира кръвното налягане. 

Плодът е добре да се включи в менюто на страдащите от аритмия, заболявания на щитовидната жлеза и запек. 

Тя е ценна и за бременните жени, тъй като съдържа  витамин B9, който формира нервната система у развиващия се ембрион. Но все пак е добре преди това да се направи консултация с лекар. 

Плодът обаче може да се отрази неблагоприятно на хора с хиперкиселинност на стомашния сок и те трябва да го консумират в малки количества. Солена или маринована не се препоръчва да хора с бъбречни и чернодробни заболявания. Противопоказана е и за страдащите от сърдечносъдоби заболявания и язва. 

Някои африкански племена използват пъстрите малки плодчета в народната медицина. 

Те намират приложение и в козметиката, като от сока им се правят маски за лице, които тонизират кожата и й придават свеж и сияещ вид. Природните компоненти проникват в нея и се борят с последствията от стреса и преумората. 

При редовна употреба на маски със сок от мелотрия изглажда бръчките и защитава кожата от прах и студ, тъй като създава тънък филм върху лицето. 

Сокът може да се добави към готова маска, купена от козметичен магазин или да се смеси в с мед и киви в домашни условия и да се нанесе върху лицето за 20 минути, след което да се отмие с топла вода.

Любители градинари у нас вече отглеждат това интересно растение – дори и целогодишно, но в саксии. В градинарските групи във Фейсбук може да се открият и хора, които предлагат семена от него. Семена се продават и в различни онлайн магазини. 




В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки