БРИКС: Противникът, от който Западът се страхува


БРИКС: Противникът, от който Западът се страхува
17 Март 2023, Петък


Стратегическата посока на блока е тясно сътрудничество за ефективно противодействие на доминираната от САЩ международна финансова архитектура

Автор: Исидорос Кардеринис

Бразилия, Русия, Индия и Китай първоначално сформираха БРИК през 2009 г. след поредица от срещи и разбирателства. Първата среща на върха на блока се проведе в руския град Екатеринбург на 16 юни същата година, където въпросните държавни глави се съгласиха да засилят диалога и сътрудничеството помежду си.

На следващата година през април 2010 г. в Бразилия се проведе втората среща на върха, на която лидерите на тези страни подчертаха необходимостта от многоизмерна глобална междуправителствена система.

След това, на третата си среща в Ню Йорк през септември 2010 г., БРИК се споразумяха за влизането на Южна Африка. Южна Африка успя да се присъедини след големи усилия в резултат на активната си външна политика. Така тази коалиция от държави промени абревиатурата си от БРИК на БРИКС.

На Четвъртата среща на върха през март 2012 г. в Ню Делхи, Индия, беше направено първото съобщение за създаването на Нова банка за развитие (NDB), което беше формализирано на Петата им среща на върха в Дърбан, Южна Африка през 2013 г., с ясното намерение да независимост на БРИКС от Международния валутен фонд, Световната банка, САЩ и Европейския съюз.

Споразумението за неговото създаване, след разрешаване на спорове по организационни въпроси, най-накрая беше постигнато през 2014 г., по време на шестата среща на БРИКС във Форталеза, Бразилия.

Страните от БРИКС съставляват 40% от населението на света, което възлиза на над 3,1 милиарда души. В БРИКС съществуват страни с различна степен на развитие и различни стратегии.

Бразилия е най-голямата държава в Южна Америка, както по население (около 213 милиона), така и по площ, тъй като сама заема 1/3 от Южна Америка. Освен това е четвъртата най-богата страна в Америка по отношение на БВП.

Тя обаче не разполага с подходяща инфраструктура (неадекватна пътна и железопътна мрежа, неадекватна пристанищна инфраструктура и т.н.) и в комбинация с изключителното икономическо неравенство (1 от 4 граждани живее в абсолютна бедност) не й позволяват да се появи като икономическа суперсила.

Според индекса на световната конкурентоспособност на Световния икономически форум, Бразилия е на 108-мо място сред 137 икономики през 2017 г. по отношение на общото качество на своята инфраструктура. В страната има и корупционни скандали. Бразилия се занимава с регионални въпроси.



Русия, която е най-голямата трансконтинентална държава в света с глобално влияние и голяма икономика, също така притежава най-големия ядрен арсенал на планетата и огромна военна мощ, която използва в Сирия и сега в Украйна.

Русия осигурява най-добрия стандарт на живот за своите жители в сравнение с останалите страни от БРИКС, с 3,5% от БВП, изразходвани за образование и 3,1% за обществено здраве. Броят на жителите, живеещи под прага на бедността, възлиза на едва 0,2% от населението.

Руската икономика обаче страда от критичния проблем с корупцията, който съществува във всички страни в по-голяма или по-малка степен, както и от значителната липса на банкова инфраструктура, поради недостатъчно развитите финансови пазари, трудностите при получаване на заеми и ограничените инвестиционни опции.

Индия е нововъзникваща световна сила с непрекъснато растяща икономика. В момента тя е петата по големина икономика в света въз основа на нейния БВП, докато нейната територия е дом на второто по големина население в света след това на Китай, достигайки близо 1,4 милиарда души.

Растежът на БВП на страната е сред най-високите в света през последното десетилетие, постигайки годишен ръст между 6-7%. Индия обаче има един от най-ниските доходи на глава от населението в света, като същевременно е изправена пред огромни социални проблеми у дома поради бедността. Индия има най-нисък процент от БВП, изразходван за образование и здравеопазване сред БРИКС, съответно 2,7% и 1,2%. Индия е регионално ориентирана.

Китай, който е дом на 1,4 милиарда души, се разраства бързо с икономическо проникване в Азия, Латинска Америка, Африка и други региони на света. Това е икономическият гигант на Изтока с годишен темп на растеж от 6,6%, като по този начин застрашава икономическото първенство на САЩ. Китай е водещият износител в света от 2014 г.

В същото време Поднебесната империя, въпреки че е втората по големина икономика в света, остава страна със среден доход, тъй като неговият доход на глава от населението все още е само около една четвърт от този на страните с високи доходи и около 375 милиона китайци живеят под прага на бедността от 5,50 долара на ден. И накрая, корупцията се появява в особено високи нива.

Южна Африка, поради географското си положение в южния край на континента, което й дава достъп до два океана, е централна страна. Тя е най-големият търговски партньор на Китай на Черния континент. В същото време стотици китайски компании, както държавни, така и частни, действат в момента в страната. Икономиката на Южна Африка е втората по големина на африканския континент след тази на Нигерия.

Има естествено богатство от злато, сребро и въглища, но също така и едно от най-високите нива на неравенство в света. Най-богатите 10% от населението притежават около 71% от нетното богатство, докато долните 60% притежават 7% от нетното богатство.

Това е страна с особена политическа тежест в Африка като единствената африканска държава членка на групата Г-20, която обаче се нуждае от усилия за реформи за по-нататъшното си икономическо развитие.

Следователно БРИКС са противоположният лагер на Запада, независимо дали това се изразява политически, чрез алианса САЩ-англосаксонски страни-Европейски съюз, или военно, с НАТО, или икономически, с международните икономически организации от американски произход, като МВФ, Световната банка или Световната търговска организация.

Стратегическата посока на блока е тясно сътрудничество за ефективно и успешно противодействие на доминираната от САЩ международна финансова архитектура.

След петнадесет години, през които мнозина поставяха под въпрос жизнеспособността на схемата, съществуващите глобални баланси водят до разширяването на блока. Много страни са изявили желание да станат членове на БРИКС, като Аржентина, Египет, Венецуела, Мексико, Иран, Виетнам, Бангладеш и др.

В заключение бих искал да подчертая, че дневният ред на БРИКС, които успяха да консолидират позициите си на световната политическа и икономическа сцена, води до намаляване на доминацията на САЩ и западния свят като цяло и до установяване на ефективност нова многополюсна реалност.

Бележка на редакцията: Авторът на публикацията Исидорос Кардеринис е роден в Атина през 1967 г. Той е романист, поет и колумнист. Учил е икономика и е завършил следдипломна квалификация по икономика на туризма. Негови статии са публикувани във вестници, списания и уебсайтове по целия свят. Издал е осем книги с поезия и три романа в Гърция, като негови творби са преведени и издадени в САЩ, Великобритания, Италия и Испания.


В категории: Коментари , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Гласът на ИСТИНАТА-БЪЛГАРИЯ
09.04.2023 16:04:35
0
0
Целият ксенофобен и русофобен ОТАН-васален-запад и зад-океанският му куратор се тревожат суицидно, след започналият процес на "Де-Вестърнизация", Де-Нацификация и Де-Милитаризация не само в Украйна а и €вро-Конгломерата, в отговор на престъпните санкции срещу братска Русия!
"Русия ще се справи без Запада, но Запад без Русия - Не!"
"Специалната Военна Операция"-СВО срещу Киевският НАЦИЗЪМ, е предназначена да сложи край не само на Нацизма зараждаще се отново на старият континент, но и край господството на САЩ и западната престъпна БАНКстер валутна система в света"
Националната валута е символът на суверенитет за всяка държава. За жалост Г€РБ продаде суверенитета ни на €вро-конгломерата! БритДауния BREXITна от €-конгломерата за да запази престижната си лира-паунд и върне открднатият ѝ от Брюксел суверенитет.
Продадем ли ние и "лева" си, балканските Българи ставаме пълни €вро-васални прошляци.
"Гласът на ИСТИНАТА-БЪЛГАРИЯ"
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки