Христиан Митев, НФСБ: Средновековната крепост Русокастро по значимост е сравнима единствено с Царевец и Червен


Христиан Митев, НФСБ: Средновековната крепост Русокастро по значимост е сравнима единствено с Царевец и Червен
Ключови думи: НФСБ, избори, Русокастро
24 Септември 2022, Събота




Автор: Десант

Укрепен проход от крепостта Русокастро е защитавал единствения източник на вода за обитателите на твърдината през средновековието. Кладенецът е бил жизненоважен, затова е бил защитаван с всички сили. Археолози от Регионалния исторически музей в Бургас, под ръководството на д-р Милен Николов, този сезон работят точно на това място. Дейността им привлече вниманието на кандидати за народни представители от листата на Национален фронт за спасение на България в Бургас.

„Отначало смятахме, че това съоръжение, което по същество е един проход - две стени вляво и вдясно - свършващ с огромна кула-кладенец, е византийско. Обаче след тази година, абсолютно сме категорични, че това е изградено през българското средновековие, първата половина на XIII век, заедно с първия средновековен период горе на крепостта. Тоест, това е работа на Иван Асен II“, коментира д-р Милен Николов, който е и директор на РИМ Бургас. 

„Аз съм изключително приятно изненадан от усилията и постиженията на д-р Милен Николов и Бургаския исторически музей на този обект – крепостта Русокастро и разкритата през този сезон изцяло водна кула. Това е поредното разширяване на този обект с един градеж, който се оказа, по думите на д-р Николов, изцяло български и с който могат да се гордеят както жителите на Камено, така и на Бургаска област. Както стана ясно от неговите думи, този обект е уникален и сравним единствено с Царевец и с крепостта Червен“, каза Христиан Митев, водач на листата и заместник-председател на НФСБ.



Заедно с Христиан Митев на разкопките в Русокастро бяха и кандидатите за народни представители Радослав Петков, инж. Иван Кузманов, Антон Стоянов, Янчо Милев, Ивайло Стаматов, Диана Славчева, Севдалина Пенева и Марияна Лефтерова.

Като партия НФСБ винаги е показвала, че има сериозно и отговорно отношение към опазването на културно историческото наследство на България. Тук държавата трябва да влезе в ролята си и да отпусне достатъчно финансови средства за този обект, който има потенциал за развитието на културния туризъм на цялата област. В това са убедени от НФСБ.

НФСБ се явява на предстоящите парламентарни избори с номер 8 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки