Във Винарово се готвят за десетото юбилейно издание на традиционния събор „Бащино огнище с корени вековни“


Във Винарово се готвят за десетото юбилейно издание на традиционния събор „Бащино огнище с корени вековни“
Снимки: Архив Фейсбук/НЧ „Зора - 1927“ с. Винарово
16 Август 2022, Вторник


Тази година за участие в празника във видинското село се очаква да пристигнат над 300 самодейци 

Автор: Яна Славянска

Над 300 самодейци се очакват тази година да пристигнат във видинското село Винарово, за да вземат участие в десетото юбилейно издание на традиционния събор „Бащино огнище с корени вековни“. Той ще се проведе на 28 август, събота, в етнографския комплекс „Средната чешма“ край населеното място. 

Началото ще е от 17 часа и ще започне с клетвата, която всяка година полагат жителите на Винарово: „Аз няма да забравя своя род! Аз няма да забравя бащино огнище! Аз имам сили, аз имам вяра! Аз знам кой съм - българин до гроб!“.



Празникът се провежда всяка година в последната събота на август край една от трите чешми в местността Белуйна – сакрално място за винаровци, които ревностно пазят духа на отминалото време.



В събитието традиционно се включват самобитни носители на фолклорните традиции от България, Сърбия и Румъния, които представят спастреното фолклорно и етнографско богатство на свидни бащини огнища.



Край Средната чешма се изявяват фолклорни танцови ансамбли за автентичен фолклор, клубове за народни хора, певчески състави за автентичен фолклор, индивидуални изпълнители и инструменталисти. Правят се и възстановки на различни народни обичаи. 



За миналогодишното издание на фестивала на зелената морава край „Средната чешма“ бяха монтирани 3 беседки, 10 пейки и едно барбекю. 

Целта на събора е приобщаване на младото поколение към завещаното от древните ни предци – неоценимо богатство, хубост за бъдни времена.



Организатори са местното кметство, Народно читалище „Зора-1927”, детска градина и пенсионерския клуб в селото.


В категории: Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки