Георги Мамалев засади дръвче в Алеята на липите в Стара Загора


Георги Мамалев засади дръвче в Алеята на липите в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора
30 Май 2022, Понеделник


Обичаният български актьор получи наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното

Автор: Десант

Големият български актьор Георги Мамалев засади дръвче в Алеята на липите пред Операта в Стара Загора, където вече има и своя звезда, съобщават от пресцентъра на общината.

Обичаният български актьор смята, че дължи голямата си известност на Тодор Колев, който го покани лв култовото си шоу „Как ще ги стигнем“ като музикант от страховитата банда „Иръпшъните“ – роля, направила го разпознаваем в цяла България.

Тази година Георги Мамалев празнува 70-годишен юбилей. Той е роден на 5 август 1952 г. в с. Мамарчево, Ямболско. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Енчо Халачев. Дебютира в ролята на Апрянин в „Сенки” от М. Салтиков-Щедрин на сцената на Народния театър „Иван Вазов” през 1977 г., където работи и до днес.

В киното започва да се снима още в началото на 70-те години на миналия век, когато прави първите си запомнящи се роли във филми като „Като песен“ (1973), сериалът „Записки по българските въстания“ (1976), където играе ролята на Стефан Стамболов, „Звезди в косите, сълзи в очите“ (1977), „Бъди благословена“ (1978), „Двойникът“ (1980) и много други.

През 1982 г. идва един от най-звездните мигове на актьора с ролята му на барабаниста Гошо в култовата комедия „Оркестър без име“ на режисьора Людмил Кирков. Тази роля и участието му в група НЛО заедно с Велко Кънев и Павел Поппандов бележат завинаги артистичната му биография в киното и на телевизионния екран.

Георги Мамалев събира овациите и с десетките си роли на театралната сцена.

В Стара Загора той получи наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Отличието досега е връчвано осем пъти на едноименния фестивал, който се провежда в Града на липите. Носители на наградата са Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Махайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019) и Владимир Пенев (2020). 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки