Мандолинен оркестър ще открие розобера в с. Буново


Мандолинен оркестър ще открие розобера в с. Буново
18 Май 2022, Сряда


Организаторите са подготвили щанд с продукти от млади български производители, направени от истински рози и други типични за региона цветя и билки

Автор: Десант

С мандолинен оркестър и щанд „Произведено в българската розова долина“ на 28 май официално ще бъде открит розоберът в най-западната част на Розовата долина – с. Буново. Събитието е със свободен вход и цели да популяризира българското розопроизводство и местните традиции.

Организаторите от сдружение „Българска розова долина“ планират ритуално бране на ароматната Damascena, молитва за благословение на розобера и автентични изпълнения от уникалния мандолинен оркестър към НЧ „Хр. Ботев“ в с. Мирково.

Талантливата художничка Ваня Кръстева ще представи през своя поглед розобера, като ще рисува по време на събитието върху канава с маслени бои.

„Малцина знаят, че българската розова долина започва само на 45 минути от София. Очакваме много хора да дойдат на събитието и заедно да се насладим на уникалното преживяване на розобера – такъв, какъвто е бил и преди 300 години, когато нашите предци са открили магията на извличането на розово масло“  – споделя Владимир Стоянов, председател на сдружение „Българска розова долина“. 

Организаторите са подготвили и щанд с продукти от млади български производители, направени от истински рози и други типични за региона цветя и билки. Сред тях са етерични масла и тинктури, розова и лавандулова вода, ръчни шоколади, чайове и други.

Специален благотворителен щанд ще има и на кампанията „SOS Българска роза“, която през 2021 г. помогна на над 165 малки розопроизводители да се справят с последствията от кризата. 

„За нас е много важно да популяризираме производителите, които влагат в продуктите си суровини от българска маслодайна роза произведени в България, вместо вносната синтетика, която залива пазара с етикети „българска роза“. Затова сме поканили млади, трудолюбиви български предприемачи, които ще изненадат посетителите с високо качество и много добро представяне на самите продукти“,  допълват организаторите. 

Събитието започва в 10 ч. на 28 май, като посетителите са насочени да паркират автомобилите си на ж.п. гарата в с. Буново, откъдето табели ще ги насочват към розовото поле – на около 5 минути пешеходно разстояние от там.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки