Държавата в патова ситуация с извеждането на украинските бежанци от хотелите


Държавата в патова ситуация с извеждането на украинските бежанци от хотелите
17 Май 2022, Вторник


Една от базите, които би трябвало да приютят украинските бежанци, е хотелът на Министерството на отбраната в Сарафово. Там обаче не са чували, че им предстои подобно нещо

Автор: Силвия Горанова

Над 50 на сто от украинските бежанци в България се намират в момента в Бургаска област. По официални данни по Южното Черноморие са регистрирани над 67 000 хиляди граждани на Украйна. Над 33 000 от тях са настанени в хотели край морето.

След 10 дни изтича срокът на държавната програма за компенсиране на хотелиерите, според която те прибират по 40 лева храноден за всеки приютен бежанец. След 31 май тези пари няма да се плащат.

Какво следва? Този тревожен въпрос е предизвикал спешно заседание на Областния кризисен щаб в Бургас.

Единственото, което се знае на този етап е, че държавните бази, в които би трябвало да бъдат настанени бежанците до началото на другия месец, са 21. Кои обаче са те, Областната администрация още няма информация.

„За съжаление ние все още нямаме информация не само кои са базите, но дали те са уведомени, имат ли готовност да посрещат бежанци или им предстоят ремонти“, каза за Десант областният управител на Бургас Стойко Танков.

По непотвърдена информация две от базите са станцията на Министерски съвет в Слънчев бряг и хотелът на Министерството на отбраната в Сарафово. В последния обаче не бяха чували, че при тях ще бъдат настанявани бежанци.

Тепърва ще се създава организация за извозването на украинските граждани от хотелите, което отсега е ясно, че е обречено на провал. От една страна времето няма да стигне. От друга, самите украински граждани не желаят да бъдат местени.

„Коментирахме го този въпрос, той всъщност е основният. Какво ще правим, ако хората откажат да напуснат хотелите. В този случай е възможно да се стигне и до извеждане насила, с полицейско съдействие“, каза още Стойко Танков.

Ситуацията е патова, а туристическият сезон за поредна година е пред провал, коментират хотелиери. По техни уверения има отлив от резервации в местата за нощувка, където има настанени бежанци. Как ще бъде решен проблемът предстои да видим.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ЛюбовНаСила...
19.05.2022 10:56:39
0
0
Защо "македонците" не искат да станат българи (отново) и харесват сърбите?
Понеже вие сте по-ниски от тях (не само от сърбите а и от самите северномакедонци) и имате по-голям процент хора с тъмна кожа (не само от сърбите, а и от самите "македонци").
Те мечтаят за секс със сърби/сръбкини а не с българи/българки.
Нямате с какво да ви привличате.
Това причина напълно се пренебрегва от вашите "историци" или политолози които се средоточават само върху Гоце Делчев, Цар Самуил и т.н.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки