Янка Рупкина и фолклорни групи от България и Германия ще радват гостите на тазгодишния събор „Нишка от корен“


Янка Рупкина и фолклорни групи от България и Германия ще радват гостите на тазгодишния събор „Нишка от корен“
Снимки: Фейсбук
10 Май 2022, Вторник


На форума, който традиционно се провежда в германския град Мюнстер, нашите сънародници могат да се включат в конкурс за най-вкусна баница 

Автор: Яна Славянска

Грандиозен се очаква да бъде тазгодишният български събор „Нишка от корен“, който традиционно се провежда в германския град Мюнстер. Организатор на форума е Българско културно сдружение „Малката България“. Началото на събитието ще бъде дадено в 11 ч. на 15 май в Музея на занаятите Мюленхоф (Mühlenhof-Freilichtmuseum).

Програмата включва изпълнение на осем танцови и певчески състава, а специален гост на българската общност в този край на Германия ще е именитата странджанска народна певица Янка Рупкина. 



На сцената ще излязат слънчевите момичета от фолклорна танцова група „Бистрица“, които ще представят обичая Лазаруване. Обредите, изпълнявани на този празник, известен още и като Буенец, ще изпълни и Групата за автентичен фолклор при сдружение Културна организация Старо село - живот и традиции. Буенецът от Старо село е включен в нематералното културно наследство на ЮНЕСКО.

Етнофотографът Асен Великов ще представи своята изложба „Родова памет“. А на входа нашите сънародници ще бъдат посрещани от танцуващите кукли на Георги Гъдулев.

В събора ще вземе участие и една млада група, сформирана наскоро – танцов състав „Ентусиасти“ от Бад Нойенар Арвайлер, намиращ се на 30 км от Бон. Ръководител на състава от 10 танцьори е Никол Истаткова. 

С хубавите си носии и с нови хореографии ще заредят присъстващите с много усмивки и игриво настроение Съставът за народни танци към немско-българската инициатива „Ян  Бибиян“ в града домакин Мюнстер. Ръководител и хореограф на трупата е Радослава Атанасова.

Народен  хор „Езерец” при  Читалище „Никола  Йонков Вапцаров” в Благоевград с диригент Илиян Юручки е изненадата за всички от Съюза на народните читалища в България във връзка с обявяване на читалището на „Малката България“ като асоцииран член.

На сцената отново ще излезе и участвалата в предишното издание на форума Танцова група „Китка“ от германския град Есен с ръководител и хореограф Евелина Стефанова. От същия град ще пристигне и Танцова група „Родина“ към тамошното българско училище, също ръководена от Евелина Стефанова.



Танцов състав „Галените моми“ от Gelsenkirchen, с ръководител и хореограф Галена Димова, също е участник в предишния събор. И още един танцов състав – „Ритмика“, който ще пристигне от Хамбург. Негов ръководител и хореограф е Камен Кунев.



В програмата са включени изпълнения и на победителката в последния формат на „Гласът на България” Петя Панева. Нейният космически глас ще потопи присъстващите в магията на българската народна песен. Тя  ще закрие събора с едночасов концерт. Петя ще измине целия път от летището в София през летището в Дортмунд до Мюленхоф, облечена с българската си носия.

Старият занаят грънчарството, на който българите от векове са майстори, ще представи Тодор Орлов (Адлер). На неговия щанд гостите на празника ще могат да закупят изработени от сръчните му ръце изделия. С негова помощ всеки ще може и сам да си изработи спомен от събитието.



Кулинарен привкус на събора ще даде Конкурсът за най-вкусна българска баница. Минималният й диаметър трябва да е 36 см. Една осма от нея ще се отделя за дегустация от журито, а останалата част ще бъде продадена благотворително на гостите на фестивала.

Баниците може да са наложени, вити, надиплени и т.н. Всеки, който ще се включи в надпреварата, сам ще реши в коя от категориите да се състезава, като няма ограничение за броя на вкусното българско куринарно изкушение и неговата разновидност: с готови кори; с домашно точени кори; по свидната бабина или мамина рецепта. На софрата ще може да се сложат както традиционни баници, така и лучник (с плънка от лук); празеник (с плънка от праз); с плънка от спанак, от ориз или картофи. А също и тиквеник, щрудел или сладка млечна баница. 

Оценяването ще бъде според външен вид, аранжиране, оригиналност и вкус.


В категории: Новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки