Село Петрич ще бъде домакин на първия по рода си Празник на накита


Село Петрич ще бъде домакин на първия по рода си Празник на накита
Снимка: Автора
28 Април 2022, Четвъртък


Празникът е свързан с честване на 146-годишнината от обявяване на Априлското въстание в селото

Автор: Антоанета Титянова

На 7 май от 11,00 ч. в село Петрич ще се проведе за първи път Празник на накита. От Община Златица подготвят богата атристично-музикалната програма, арт изложение-базар, традиционна възстановка на събитията от Априлското въстание, заря проверка и множество други съпътстващи събития.

Празникът е свързан с честване на 146-годишнината от обявяване на Априлското въстание в с. Петрич, с традиционния събор и с посещението на лейди Емили Странгфорд през 1877 г., когато тя изгражда и оборудва болница тук.

Уникалният медальон на лейди Емили Странгфорд стана част от експозицията в музея на селото през 2021 г., когато бе дарен от наследницата на Евгения Марс – Мария Елмазова и е в основата на Първия Празник на накита.

Предвижда се участие на артисти, групи и индивидуални изпълнители не само от региона и страната, но и от Западните покрайнини в Сърбия, на бесарабски българи.

Благодарение на Български арт и фолклорен център „Нестия“ с председател Христо Станков наред с многото самодейни и професионални състави от София, Драгоман, Нови Искър, Банкя и т.н., на сцената ще се качат обичани български изпълнители като Александър Александров-Алекс, Венцислав Пенев, Бони Милчева, Георгия Райкова и др., а преди тържествената вечерна програма ще бъде концертът на Джина Иванова от „Трамвай №5“, която ще изпълни песни и от последните си два фолклорни албума.

Ще се проведе надиграване „Кръшна ръченица“ и „Шарено коило“, занимателни игри и викторини, като ще се излъчат победители в редица категории, които ще получат награди.

В Гуговата къща Асоциация на професионалните фотографи ще направи уъркшоп „Етно“, като пред обективите на видни български фотографи ще застанат българки, облечени в стилизирани народни носии, дело на дизайнерката Светла Димитрова от „Ариес уникат“.

Същевременно в музея на Петрич ще бъде открита изложбата на Лилия Йотова „От извора“, в която авторката ще покаже 27 фотографии на български жени с народни носии, част от последната колекция „ЕТНО“ на популярната българска стилистка Светла Димитрова. Експозицията показва началото на един проект, имащ за цел да съхрани българските традиции и който ще бъде събран в богато илюстрирана книга с подробни описания на българските обичаи.

Всеки може да стане поредният модел и да застане пред фотообектива на Лилия Йотова, стига да посети село Петрич на 7 май и Празника на накита. Заснетите снимки ще бъдат показани в изложба за деня на будителите в Златица и София.

По време на празника в залата на читалище „Оборище-1897“ ще има четения, лектории, ще могат да се видят картини с българска бродерия на артистката-дизайнер Венета Атанасова.

Празникът поставя акцент на българското изкуство, занаяти и фолклор чрез накита на лейди Емили Странгфорд, подарен на Иван Вазов, който възпява дарителката през 1876 г. в стихотворението „За нашата благодетелка“:

„И във всички хижи скромни,
и под секи беден свод
да се слави, да се помни
вечно името Странгфорд!“

В Празника на накита ще участват творци и занаятчии, създаващи ръчно накити, които през целия ден в обособена арт зона в центъра на Петрич, ще  разположат арт работилници и ателиета, където присъстващите ще могат да разгледат, закупят или да изработят  сами накити.

Демонстрации за направа на бижута от естествени материали - филц, вълна, дърво, муранско стъкло, ще прави известната актриса и дизайнерка Венета Атанасова – носителка на международна награда East West за иновации в модата.

Бижута с уникална българска бродерия ще представят Огнян Димитров и н.с. Геновева Владимирова, които в почивката от 14 до 16 часа ще изнесат публична беседа „Везбеница –представяне на тайния код на българската шевица“, за възможността всяка дума да се изпише с шевица върху накит. От читалището в Момин проход ще покажат как през Възраждането българките са изработвали коланите си и т.н.

От Златица и съседните селища е предвидено да има превоз към с. Петрич, за да могат повече хора да бъдат съпричастни и да посетят Празника на накита.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Antonio Miloshoski
02.05.2022 11:26:16
0
0
Как официална Северна Македония нарушава...

...Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония

https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=123506

Член 11
"2. Нито една от Договарящите се страни няма да допуска нейната територия да бъде използвана срещу другата от организации и групи, които имат за цел извършването на подривни, сепаратистки и застрашаващи спокойствието и сигурността на другата Договаряща се страна действия."
Коментар:
Представители/ръководители на ОМО Илинден когато са поканени от частни/държавни северномакедонски телевизии да разкажат колко са потискани "етническите македонци" в Бг., да разкажат за липсата на воля на Бг. да признае "национални малцинства", особено "македонското" и т.н.
[...]
"4. Всяка от Договарящите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани на територията на другата страна в съответствие с международното право.
5. Република Македония потвърждава, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония."
Коментар:
Какво (ще) правите когато/ако "етнически македонци", родени в Благоевградско получат гражданство на РСМ (например, членове/симпатизанти на ОМО Илинден)?
Особено ако това става масово явление (тоест за стотици или, може би, хиляди хора)?
Тогава, според член 11, точка 5. от договра на добросъседство, РСМ ше има право да се намеси във вътрешните работи на Бг., тоест това няма повече да е намеса, а оправдана защита от страна на РСМ на нейните граждани които живеят в Бг. (те даже могат и да не са родени в Бг., а, например в РСМ, и само да живеят в Бг., като притежават двойно гражданство: на РСМ и на Бг.)
"6. Двете Договарящи се страни ще предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения."
Това се нарушава от РСМ: случаите с изгорени знамена на Бг., унижаване на представителя на РСМ в състезанието Евровизия който имаше бг. самоопределение, унижаването на кандидатката за кмет на Скопие от партията на Заев и Ковачевски която беше получила бг. гражданство, заплахите на етническите българи в РСМ и т.н.
По-моему, към точка 5. от член 11. би следвало да се добави този текст:
"...с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония ИЛИ КОИТО СА РОДЕНИ В БЪЛГАРИЯ И НЕ СА ПОЛУЧИЛИ СЕВЕРНОМАКЕДОНСКО ГРАЖДАНСТВО АВТОМАТИЧНО ПРИ РАЖДАНЕТО СИ."
Трябва да се имат предвид точните условия за придобиване на северномакедонско гражданство за да се предотврати даването от страна на РСМ на гражданство на български граждани (родени в Благоевградско), които са македонисти (например членове/симпатизанти на ОМО Илинден), обаче които нямат нищо друго общо със Северна Македония, освен македонизма.
Под "нищо друго общо" разбирам: те не са като Любчо Георгиевски (бившия премиер на РСМ), родени в Северна Македония и после получили бг. гражданство после преместили се да живеят в Пиринска Мк.
При Любчо Георгиевски имате късмет, понеже той НЕ е македонист, обаче други граждани на РСМ, които придобиват двойно гражданство и се преместят де живеят в Бг. възможно е да са с "македонско" национално/етническо самоопределение и да са решили да се преместят в Бг. само за да спечелят повече пари.
Договорът между РСМ и Бг. позволява на РСМ да се погрижи за тях като граждани на РСМ, въпреки че те живеят в Бг.
Ако те започнат да "проповядват" македонизма сред българите в Благоевградско и бг. власти ги накажат (арест, глоби, затвор) РСМ има право да им помогне като властите на РСМ ще лъжат и ще претендират че те не са извършили сепаратистка пропаганда а са преследвани от бг. власти понеже не искат да се откажат от македонизма си.
Член 13
[...]
"3. Всяка Договаряща се страна може да прекрати Договора чрез изпращане на писмено уведомление до другата Договаряща се страна. Договорът ще престане да бъде в сила една година след датата на получаване на това уведомление."
Коментар:
След като РСМ стане член на ЕС (с "не-ветото"/одобрението на Бг.), вероятно на следващия ден ще се откаже от договора.

Nationality law of North Macedonia
https://en.wikipedia.org/wiki/Nationality_law_of_North_Macedonia
"Child born abroad by Macedonian parent
A child born abroad one of whose parents at the time of her/his birth is a national of the Republic of North Macedonia while the other is a foreign national, acquires citizenship of the Republic of North Macedonia by origin if she/he has been reported for registration as a national of the Republic of North Macedonia before reaching 18 years of age or if before reaching 18 years of age she/he has settled permanently in the Republic of North Macedonia together with her/his parent who is a national of the Republic of North Macedonia. In the case of a lawsuit over the custody of a child, the citizenship shall be acquired after the court decision has gone into effect.
Citizenship of the Republic of North Macedonia may be acquired under the requirements of paragraph 1 of this Article by a person who has not been reported by both parents and who has reached 18 years of age, if she/he submits an application for registration in the citizenship of the Republic of North Macedonia before reaching 23 years of age."
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки