Правят Информационен център в село Голямо Буково, където е единственият действащ манастир в Странджа


Правят Информационен център в село Голямо Буково, където е единственият действащ манастир в Странджа
Снимка: Архив Десант
21 Април 2022, Четвъртък


На територията на Община Средец има и много долмени, но откриването им е трудно без указания

Автор: Диана Славчева

Макар че Община Средец е отдалечена от морето, на територията й има много интересни забележителности. Затова и общинското ръководство полага сериозни усилия за развитието на туризма в региона.

Преди време местната инициативна група спечели проект за изграждане на Информационен център в съставното село Голямо Буково. В него се намира единственият останал действащ манастир в Странджа, който целогодишно е посещаван както от българи, така и от много чужденци.

Долмените също привличат интереса на туристите. Това са древни мегалитни съоръжения, изградени от големи каменни плочи. В Странджа те са известни като „змейови къщички“. На територията на Община Средец те са особено многобройни, но откриването им е трудно без подробни указания.

Затова изграждането на един Информационен център ще бъде от огромна помощ в насочването на туристите към тези обекти, както и към други местни забележителности.

Както вече писахме, вече е обявена обществената поръчка, с която се търси изпълнител на проекта. Финансовите средства са осигурен по договор от 29 декември 2021 г., сключен между Община Средец, ДФ „Земеделие” и „МИГ Средец“ по Програма за развитие на селските райони.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки