Протест в Париж срещу дискриминацията на българите в Северна Македония


Протест в Париж срещу дискриминацията на българите в Северна Македония
08 Декември 2021, Сряда


На 15 декември предстои демонстрация по този повод и в Брюксел

Автор: Десант

Повече от петдесет души активно протестиращи се събраха на втория от трите протеста, организирани от Инициативния комитет за защита на правата на човека „Шемето“, който се проведе на 6 декември  на площад „Парагвай“ в Париж. 

Френските норми за сигурност не допускат струпване на чуждестранни граждани пред посолствата, затова организаторите и полицията се бяха споразумели за място, което се намира близо до посолството на Република Северна Македония.

Протестът привлече вниманието на мнозина французи, които проявиха голям интерес към събитието. В него се включиха български студенти от Лондон, Брюксел и от София. В демонстрацията взеха участие и девет души от Република Северна Македония, между които две студентки и един студент, които учат в РСМ.

Важната помощ за организирането на протеста е оказал Сунай Мехмед, който има собствен бизнес във Франция, пристигнал в Париж от южната част на страната с още двадесетина души – българи и турци. Той е родом от България, говори перфектен български език и е изключително привързан към каузата на защитата на човешките права.

Сунай Мехмед смята, че правата на българите и на турците в Република Северна Македония трябва да се защитават с всички допустими мирни средства, както и че положението на българите в РСМ е най-тежко.

Събитието протече без инциденти, единствената намеса на френската полиция е изгонването на група от 18 души, работещи във Франция, които са паркирали неправилно двата си микробуса на площад „Парагвай“. 

Протестните действия на студентите имат за цел да предизвикат вниманието на съответните европейски институции и международната общественост, върху системното нарушаване на човешките права от страна на съседката ни и поругаването на български национални символи на територията на Република Северна Македония.

Инициативният комитет отправи петиция, в която организаторите подкрепят усилията на Република Северна Македония за влизане в ЕС, но са категорични, че докато не се прекрати дискриминацията на българи в РСМ, Скопие не трябва да получи зелена светлина от София за начало на преговорите.

Пример за подобно неприемливо отношение, според текста на „Обръщение на български студенти към Европейската комисия относно дискриминацията на българи в Република Северна Македония” е принуждаването на българи да се декларират като македонци по време на последното местно преброяване, както и отказването на работа на лица с българско самосъзнание, история и/или самоличност.

От Инициативен комитет за защита на правата на човека ,,Шемето“ настояват за строг мониторинг от страна на ЕК относно нарушения на човешките права на хора, които се самоопределят като българи на територията на Република Северна Македония.

Следващият трети протест, предстои да се проведе на 15 декември в Брюксел, като организаторите очакват той да е кулминацията на тази кампания от три поредни демонстрации в три европейски столици. Участниците в протеста в Париж и председателят на Инициативния комитет за защита на правата на човека „Шемето“ – Живко Чакракчиев, са уверени, че демонстрацията в Брюксел ще събере още повече присъстващи.

Междувременно, в Копенхаген е подета инициатива от живеещи в Дания  българи и студенти, които ще проведат демонстрация аналогична на провежданите от Инициативния комитет за защита на правата на човека „Шемето“. Там също ще се внесе петицията на Инициативния комитет в посолството на Република Северна Македония.

Инициативата продължава да получава подкрепа от стотици хора, живеещи в България и извън страната, в това число и в Република Северна Македония.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки