Държавата ще се притече на помощ на айтоския кмет, за да стане по-бързо обходния път


Държавата ще се притече на помощ на айтоския кмет, за да стане по-бързо обходния път
14 Октомври 2021, Четвъртък


Предстоят дълги процедури, които не е ясно кога ще се задействат

Автор: Диана Славчева

Вече цял месец след поредния пътен инцидент, при който загинаха трима души, жители на Айтос настояват спешно да се изгради обходен път. Проблемът с минаващите през града камиони съществува от години, но местната общинска администрация досега не е предприела нищо, за да го реши. Наложи се на помощ да се притече държавата в лицето на заместник-министъра на регионалното развитие Иван Шишков.

За да се изгради обходът, първо трябва да се направи изменение в Общия устройствен план на града. Това се налага, тъй като, когато през 2018 г. е одобряван ОУП на Айтос, не е предвиден обход на града. 

След като се направи промян в Плана, която да предвиди заобиколния път, следва Агенция „Пътна инфраструктура“ да извършват съответното проектиране на обходния път.

Местните жители настояват и за изграждането на кръгово кръстовище. Но тъй като то също попада в регулацията на града, основната инициатива и за него следва да е на общината. Айтойският кмет Васил Едревобаче така и не пожела да се ангажира кога може да се задействат необходимите за целта процедури.

По думите му, за да се ангажирам с нещо, първо трябвало да бъде наясно с „времето, начините и закона“ (?!).

Между другото стана ясно, че айтоската общинска адмиистрация не разполага с нужните пътни специалисти, които могат да посочат откъде е най-добре да минат удобните трасета за новия път. 

Затова и заместник-министър Шишков се ангажира държавата да помогне на Обшина Айтос и с необходимите експерти, за да се стигне по-бързо до извеждането на тежкотоварният трафик извън града.

За съжаление, ставаме за пореден път свидетели как трескаво се пристъпва към взимането на мерки, едва след като стане непоправимото...


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки