Това лято археолозите ще проучват водохранилището в замъка Русокастро


Това лято археолозите ще проучват водохранилището в замъка Русокастро
Снимка: РИМ-Бургас
20 Юли 2021, Вторник


То е било покрито с полуцилиндрични сводове, които са се срутили при земетресение

Автор: Десант

Регионален исторически музей – Бургас започва разкопките на замъка в Русокастро за сезон 2021 г.

Това лято екипът от археолози с ръководител д-р Милен Николов ще проучва водохранилището на крепостта – съоръжение с дължина 14 м., ширина 8 м. и дълбочина най-малко 4.5 м. То е било покрито с полуцилиндрични сводове, носени от зидани каменни стълбове, и цокъл покрай стените на щерната. Вероятно при земетресение сводовете са паднали на късове и запълнили съоръжението. Предстои след документирането на техните останки, те да бъдат премахнати.

Друга цел, която са си поставили археолозите от бургаския музей, е да бъде изцяло проучена източната крепостна стена на замъка с новооткритата през 2020 г. правоъгълна бойна кула.

При благополучно изпълнение на поставените задачи, предстои комисия от Министерството на културата Да приеме разкопките и освободи южната и източната стена на замъка, водохранилището и донжона за проектиране на консервационно-реставрационни работи.

Припомняме, че цялата западна крепостна стена на замъка, централният вход на средновековния град, казармата, четири бойни кули и монументалното стълбище, през което се е влизало в цитаделата, вече са одобрени от НИНКН за изпълнение на консервация, реставрация, експониране и социализация по проект на Община Камено.

Археологическите разкопки за поредна година са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки