Най-добрата „разкрасителна процедура“ е хидратацията с минерална вода


Най-добрата „разкрасителна процедура“ е хидратацията с минерална вода
Снимката е илюстративна
28 Април 2021, Сряда


Редовният ѝ пpиeм eлиминиpa до голяма степен нуждата oт дoбавки и витамини, категорична е дерматоложката д-р Мариела Хитова

Автор: Десант

Чували ли сте за правилото на осемте чаши? Това е просто друг начин да бъде илюстрирана една от най-разпространените препоръки в съвременния живот, а именно редовното пиене на вода.

Нашата кожа, която е и най-големият орган в човешкото тяло, е съставена от 64 процента вода „Пиенето на достатъчни количества вода не е магически куршум, но образно казано, е едно от най-силните ни и безотказно действащи оръжия за здравето и красотата “, казва утвърдената специалистка в областта на дерматологията и естетичната медицина д-р Мариела Хитова.


д-р Маринела Хитова

Haтypaлнaтa минерална вoдa несъмнено е най-добрият начин за оптимална хидратация както на кожата, така и на целия организъм. Това се дължи на факта, че за paзлиĸa oт дpyгитe видове вoди, тя нocи и добавена cтoйнocт. Много от съдържащите се в нея есенциални за човешкото здраве елементи не се срещат достатъчно в обикновената питейна вода. Минералната осигурява по естествен начин необходимите за поддръжка на добър метаболитен баланс в организма соли и минepaли. Редовният ѝ пpиeм eлиминиpa до голяма степен нуждата oт дoбавки и витамини.

Проучванията сочат, че тялото е способно да абсорбира калция от минералната вода дори по-ефективно, отколкото от хранителните добавки.

Когато водата е с ниска минерализация (до 500 мг концентрация на разтворените вещества, изписвано на етикета като "обща минерализация"), нейната всекидневна консумация е не само безопасна, но полезна и нужна.

Силицият е сред водещите елементи в най-новите антиейдж терапии

Силицият и метасилициевата киселина се нареждат сред факторите, противодействащи на стареенето. Те допринасят за по-гладка кожа, гъвкави стави и здрави кости. Става дума за биоусвоим силиций, който е изключително важен структурен компонент. Той подпомага метаболизма и детокс процесите в тялото, отразява се върху функциите на мозъка.

На силиция в голяма степен се дължи и приятният вкус на минералната вода. Той я прави мека, пивка, дори леко сладка.

Сред голямото богатство от минерални ресурси в България има минерални води със значимо съдържание на метасилициева киселина. Те идват от терени с твърди силикатни скали, каквито се срещат в сърцето на Родопите.

Всекидневният прием на богати на метасилициева киселина нискоминерализирани води е особено препоръчителен заради благоприятния ефект върху кожата.

Сияйната кожа силно влияе върху начина, по който се възприемаме и общуваме със света

Добрата хидратация благоприятства тя да бъде гладка и да сияе. В същото време повишава еластичността, намалява и тушира евентуалните бръчки, сухотата, залющването, грубата кожа, възпаленията и петната.

Май е месецът на абитуриентите, а юни традиционно е запазен за сватбите. Най-важното е подготовката за тези важни празници да бъде постепенна, а не стихийна в последния момент. Добрата кожа е резултат от дълготрайна и устойчива грижа. Най-лесното, което можем да направим, за да поддържаме добрия си външен вид, е да пием достатъчно минерална вода.

„Магична промяна няма как да се случи. Върху хубавата и здрава кожа слагаме само оформящите детайли - пилинг, хидратираща маска, студен лазер и колагенова терапия. Така лицето буквално светва. Истината е, че младостта и свежестта на кожата са безценен актив сами по себе си, който се откроява и без прекалена намеса. Здравата, тонизирана и сияйна кожа е първостепенен елемент от нашата визуална визитка“, казва д-р Хитова.

Заедно с косата и ноктите тя в голяма степен обуславя начина, по който се виждаме в огледалото и общуваме със себе си и със света около нас.

Добрата хидратация решава много от проблемите с косата и ноктите

Нерядко приемаме косата и ноктите само като щрих от външния вид, а те също се нуждаят от голямо внимание. Добрата новина е, че много от проблемите с кожата, косата и ноктите могат да бъдат решени чрез добра хидратация. Различните методи за грижи под формата на фотозащитни спрейове за косата, хидратиращи маски, подхранващи терапии ще бъдат максимално ефикасни единствено ако сме правилно хидратирани.

Сред видимите и с просто око дефекти вследствие нарушен хидробаланс на организма са накъсани краища на косата, изтънен косъм, чупливи и разслоени нокти. Също зачервена, сърбяща и суха кожа, която понякога е загрубяла или със следи от разчесване, дори с лишеи в случаите, когато на проблема не е обърнато внимание дълго време.

При посещенията при фризьора трябва да се внимава с прекаленото изсушаване на косата или експериментирането с бои. Що се отнася до ноктите, препоръчително е да починат от толкова модерните геллакове. Подхранващи балсами, заздравители, олио за нокти повлияват благоприятно възстановяването. Добре е защитният крем за ръце да се нанася и върху ноктите, а за измиване да се използват меки сапуни.

Сред личните ритуали за по-здрава кожа най-често се пренебрегва рутината на почистването. Обикновено лицето се почиства само вечер. Истината е, че нощните наслоявания от секрецията на жлезите трябва да се отмиват сутрин, за да се подготви кожата за дневната защита. Нерядко и толкова важната хидратация на цялото тяло след душ се пропуска и така тя става повече дразнима.

Кожата е огледало на процесите в човешкия организъм

„Всичко, което е отвън, е и отвътре“ и съответно обратното, е едно от основните правила в медицината. Нито една разкрасителна процедура не би била ефикасна, ако първоначално не положим грижа за себе си отвътре.

„Кожата ни може да изглежда добре единствено, ако тялото ни е поддържано и в добър баланс. Тя е огледалото, върху чиято повърхност се отразяват всички протичащи в нас процеси. По кожата добрият дерматолог всъщност „чете“ състоянието на организма. Често установявам как външно проявление като обрив, косопад или нокътен дефект е резултат от хормонално нарушение или е симптом на друго заболяване“, споделя д-р Хитова.

Изграждането на полезни и устойчиви навици се отплаща в дългосрочен план

„Основополагащ по отношение на хидратацията е добрият навик да пием вода редовно. На мен самата ми беше трудно да си го създам. Аз бях от хората, които могат да карат на две кафета и един фреш цял ден. Усетих обаче колко дискомфортно се чувствам в края на деня или след тренировка. Успях да си наложа всеки ден да изпивам бутилка от литър и половина минерална вода, докато работя в клиниката си. Така се чувствам много по-работоспособна, не се уморявам лесно и кожата ми „оценява“ тази грижа чрез по-свежия външен вид, включително и при по-големи натоварвания.

С личния си пример успявам до голяма степен да повлияя върху културата на моите пациенти в този аспект. Убеждавам и най-скептично настроените по отношение на ползите от пиенето на вода, че по този начин въздействат не само на кожата си, но и на всички системи в тялото. Ако тялото е нашият дом, то кожата е неговата фасада, а те са неотменно свързани“, казва д-р Мариела Хитова.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки