Опожареното читалище в Гложене вече е напълно възстановено


Опожареното читалище в Гложене вече е напълно възстановено
Снимки: Община Козлодуй
22 Април 2021, Четвъртък


То бе тържествено открито и осветено от свещеник след мащабния си ремонт

Автор: Десант

На 15 август 2018 г. сградата на Народно читалище „Яким Деспотов – 1899” в с. Гложене претърпя изпепеляващ пожар. През декември с.г. с постановление на Министерски съвет беше отпусната финансова подкрепа за възстановяване на културната институция в размер на 1 192 800 лв.

Днес, 22 април, след основен ремонт на сградата, официално бе открито напълно обновеното читалище.

Тържеството започна с освещаване на сградата. Отец Иван благослови присъстващите и отслужи ритуал за здраве и ползотворна дейност на читалищните дейци.



Председателят на читалищното настоятелство Виолета Маринова поднесе вълнуващо слово, което завърши с думите: „Пред Народно читалище „Яким Деспотов – 1899” има само една възможност – както от раждането си и до сега, да продължи да бъде сред първите в общината, да бъде читалище, от което се учат, и читалище, на което подражават“.

При избухналия преди три години пожар изгоря част от сградата на духовното средище, в това число: покривът, салонът, целият инвентар – носии, музикални инструменти, библиотека с 15 000 тома книги, компютърна техника, всички документи.

След случилото се Община Козлодуй стартира дарителска кампания, с помощта на стотици хора от цялата страна бяха събрани над 22 000 тома книги.

На първия етаж в читалището сега са подменени интериорните врати. Стените и таваните са шпакловани и боядисани. В залата са монтирани нова подова настилка и окачен таван с пожароустойчиви акустични пана. Изграден е нов санитарен възел за публиката, който се състои от преддверие и три броя тоалетни клетки.

В зрителната зала са монтирани нови седалки – определени са 111 места за седящи посетители и 3 места за инвалиди, разположени в непосредствена близост до евакуационните изходи. Подовата конструкция на сцената е възстановена, в зоната на гримьорните са обособени три помещения – за мъже, за жени и санитарен възел.



На втория етаж са направени следните подобрения: монтирани са нови врати, нова подова настилка, стените и таваните са шпакловани и боядисани, библиотеката е оборудвана с нова корпусна мебел и 4 бр. места за читатели.



На втория етаж е разположен и балконът на залата. В това пространство има два реда с места за посетители – 21 бр., а останалата част от балкона е преустроена в изложбена зала. Монтиран е окачен таван с акустични пана, пожароустойчиви.

В цялата сграда е изградено ново ел. захранване, нова покривна конструкция. Подсилени са основите и носещите стени. Фасадната дограма е подменена изцяло с PVC дограма. При главния вход е монтиран подемник за инвалиди, за да се осигури достъп за хора с увреждания.

Монтирани са ново енергоспестяващо осветление с LED осветители, пожароизвестителна инсталация. Изградена е нова гръмоотводна инсталация за предпазване на сградата от поражение на мълнии.

Сградата е захранена с вода за битово-питейни нужди, посредством ново сградно водопроводно отклонение от тръби. Монтирани са 6 бр. противопожарни касети. За отопление на сградата са монтирани климатици. Осигурено е обзавеждане, съобразено с действащите нормативни документи и изисквания за санитарно-хигиенен и технологичен контрол.

„Вече имаме голяма репетиционна зала, която побира над тридесетте самодейци от една от фолклорните ни групи. Имаме помещение на втория етаж, което ще ползваме като изложбена зала, имаме оборудвана библиотека, която ще събира нашите читатели, офисите на читалищните служители са модерни и обновени.



Смело можем да кажем, че в нашата област няма подобно читалище и започваме с творческата ни дейност. Имаме идеи за много събития, които вярвам, че ще събират самодейци от региона в най-скоро време“, заяви Александър Цветков – секретар на читалището, който запозна ръководството на община Козлодуй с подобренията в сградата.

По случай откриването на обновената сграда на Народно читалище „Яким Деспотов – 1899” самодейци от селото и общината изнесоха празнична програма, която предизвика бурни аплодисменти от страна на публиката.



„Тези прекрасни самодейци заслужават нашата подкрепа и още за тържествата на селото в края на май ще получат нови носии“, обеща в края на празника Маринела Николова – кмет на община Козлодуй.


В категории: Новини , Духовни средища

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Косю Косев
22.04.2021 14:56:01
0
0
Всяко зло- за добро! 30 години почти всяка вечер напусках последен моето читалище, където работих 30 години Винаги обикалях, салона, гримьорните, залите, където се събираха хора. Изключвал съм електричеството от главното табло, оцеля читалището през моето присъствие! Казва се " Народно Читалище "Георги Парцалев" гр. Левски.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки