Унгария отново отвори границата си с Австрия за български граждани


Унгария отново отвори границата си с Австрия за български граждани
18 Март 2020, Сряда


На дипломатите ни на границата е разпоредено на оказват пълно съдействие на българските  граждани

Автор: Десант

Австрийско-унгарската граница отново е отворена за български граждани. По информация на посланика ни във Виена Иван Сираков, който е на граничния пункт, първите  автомобили вече са преминали през границата. Австрийската и унгарската полиция правят трасе на българските автомобили, отворено е и второ платно.

На дипломатите ни на границата е разпоредено на оказват пълно съдействие на българските  граждани.

Снощи унгарската граница беше отворена в посока България, за да бъдат пропуснати наши сънародници и граждани на Румъния. Заради краткия „прозорец“, даден от румънските власти, българите са били пропускани само от 21 ч местно време вчера до полунощ и само 70 коли бяха преминали.

По-рано през деня унгарският външен министър Петер Сиярто позвъни на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Той обеща да бъде създадена организация занапред български граждани да могат да преминават сухопътните граници на Унгария от 21 ч местно време (22 ч българско) до 5 ч местно време (6 ч българско) като същевременно призова всички пътуващи да се съобразяват с указанията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати.

На 16 март Унгария затвори границата си за чуждестранни граждани като превантивна мярка за разпространението на COVID-19, което прави този маршрут за завръщане в България много несигурен.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки