Каталуния разследва Бойко Борисов за пране на пари


Каталуния разследва Бойко Борисов за пране на пари
21 Февруари 2020, Петък


Разследването е започнало през март 2019 г.

Автор: Десант

Каталунската полиция и прокуратурата разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари с крайна цел - Барселона, съобщава испансият вестник "Ел Периодико".

Според испанските власти от предполагаемата престъпна схема се облагодетелства бившият български модел Борислава Йовчева, чиято възможна връзка с Борисов се разследва. Йовчева и баща й имат участие в две фирми със седалище в Барселона, които са получили над 5 млн. евро от 2013 г. Тези суми са постъпили от "физически лица, които не пребивават в Испания", сочи разследването.

Службите в Каталуния са проучили данъчните декларации на Борисов, за да проверят дали, съгласно декларираното от него в българската хазна, той би могъл да е свързан с вложенията на тези две фирми. Заключението е, че според декларираните доходи, това не е било възможно.

Разследването е започнало през март 2019 г. Каталунската полиция е установила, че в испанската автономна област са били направени инвестиции за над 5 млн. евро, като парите са влезли в Испания чрез въпросните две фирми. Разследващите обаче не са открили данни бившият модел и нейният баща да разполагат със "законни доходи", чрез които двамата да поддържат водения от тях начин на живот.

На 20 март миналата година каталунската полиция е получила сигнал от българското гражданско движение "БОЕЦ", в който се съобщава за предполагаемата схема, съобщават от испанската медия.

От българското НПО твърдят, че Йовчева и семейството й живеят в луксозна вила и намекват за възможна връзка с българският министър-председател.

Според обвинението парите "са свързани с недекларирани фондове от страна на висши служители от българското правителство", сред които и самият Борисов.

По тази причина разследващите са разпоредили антикорупционните служби да разследват доходите, данъчните декларации, състоянието на кредитните карти и чековите книжки, както и други банкови данни на Борислава Йончева, нейния баща и още петима души.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки