Фирми на SME завличат авторите на музика със стотици хиляди


Фирми на SME завличат авторите на музика  със стотици хиляди
16 Декември 2019, Понеделник


„Музикаутор" алармира, че без музикален лиценз концертът на Lara Fabian е под въпрос

Автор: Десант

„София мюзик ентерпрайсис" (SME) влезе в съмнителна схема с прехвърляне на фирми, ощетяваща авторите на музика със стотици хиляди левове, оповестиха от „Музикаутор".

От справка в Търговския регистър става ясно, че компаниите на SME, управлявани от Иван Несторов и Димитър Ковачев, които са изключителни представители за страната на световния лидер Live Nation, вече са с други собственици и с крупни дългове към авторите на музика.

Така най-старият и най-голям организатор на концерти в България – SME, пое по стъпките на други организатори на концерти като „Болкан ентъртеймънт къмпани", „Моко сълюшън", АРТ БГ, които използват същите порочни практики, за да избегнат плащане на авторски възнаграждения. Скандалите с българските промоутъри придобиха международна известност.

Последен бе казусът с АРТ БГ, който разтърси всички, имащи отношение към концертите, организирани от тази фирма. Задълженията на тези организатори към „Музикаутор" за
лицензирани концерти, но неизплатени по тях авторски възнаграждения надхвърлят 1,5 милиона лева само през последните години.

След множество неуспешни опити въпросът със задълженията на SME да се реши доброволно, „Музикаутор" предприе съдебни действия, в резултат на които съдът разпореди обезпечителни мерки спрямо организатора.

В същото време най-големият актив на SME бе марката на известния пловдивски фестивал „Хилс оф Рок /Hills of Rock”, за който получаваше от община Пловдив по 1,9 млн. лв. на всеки три години. Днес собственик на марката е „Фест тийм“ ООД, представлявано от Стефан Еленков.

Същото лице участва в комисията на Общинска фондация „Пловдив 2019 г.“ за избор на фирма за откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.“. Според посочената информация на сайта на Ивентим.бг, компанията на Еленков е поела организацията на събития от календара за 2020 г., които досега бяха обявени за събития на SME и Live Nation.

Концертът на Лара Фабиан в зала Арена Армеец на 16 декември също е под въпрос заради липса на музикален лиценз. Това може да принуди залата да не допусне провеждането му, тъй като е солидарно отговорна с организатора за изплащане на авторските възнаграждения.


Лара Фабиан

Неведнъж „Музикаутор" е сигнализирал институциите и обществеността, че въпреки липсата на формално нарушение на закона, тези практики ощетяват автори, подизпълнители и потребители. Де факто страда цял сектор, за който музиката е основен фактор и носи добавена стойност за аудиторията, както и за десетки субекти, участващи в бизнес веригата за организиране на концерти, изтъкват от компанията, които са категорични, че порочните практики трябва да бъдат прекратени веднъж завинаги!

„Музикаутор" за пореден път сезира Министерство на културата, както и Комисията по културата и медиите в парламента. Сдружението информира също международните промоутъри, мениджмънта на Lara Fabian, както и сродните дружества в чужбина, че ще предприеме всички мерки в защита на авторите и потребителите и в посока изсветляване и регламентиране на пазара.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки