„Фейсбук“ изтри нова порция групи, страници и профили, създадени в Русия


„Фейсбук“ изтри нова порция групи, страници и профили, създадени в Русия
07 Май 2019, Вторник


Целта е защита от фалшивите новини и политическата пропаганда, обясняват от социалната мрежа

Автор: Десант

Над 100 страници, групи и профили във Фейсбук от Русия са били изтрити заради „неавтентично поведение“ на страна на създателите им, съобщава Дир.бг.

От социалната мрежа заявиха, че са провели две отделни операции в Русия с цел разкриване на истинските цели на потребителите. В рамките на едната от тях са били изтрити 97 профили, страници и групи, които са съдържали публикации във връзка с военния конфликт в Украйна, войната в Сирия и руската политика.

Техните създатели са използвали фалшиви профили, за да администрират страниците и да насърчават последователите им да посещават външен уебсайт.

Изтрити са и други 21 създадени в Русия профили и страници във Фейсбук и Инстаграм. Те са съдържали публикации, свързани с политиката в Австрия, Великобритания, Германия, Испания, Украйна и балтийските държави.

През март компанията премахна над 2600 страници, групи и акаунти в Инстаграм и Фейсбук, свързани с Иран, Русия, Северна Македония и Косово.

Действията на компанията идват малко след като нейният основател Марк Зукърбърг обеща радикални промени по отношение на сигурността на личните данни и на фона на засилващите се критики от страна на политически лидери, че Фейсбук не успява да осигури защита срещу фалшивите новини и политическата пропаганда.

Въпросът с действията на Фейсбук е особено актуален на фона на предстоящите евроизбори този месец.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки