Лекари алармират: Нарастват бъбречните увреждания заради произволен прием на лекарства


07 Февруари 2019, Четвъртък


Най-големи вреди нанасят обезболяващите и противовъзпалителните медикаменти, както и тези, които понижават температурата

Автор: Янко Крумов

Произволното и неконтролируемо приемане на различни медикаменти с нефротоксичен ефект повиши броя на болните с нарушена бъбречна функция. Вече много често пациенти търсят помощ в отделението по нефрология към УМБАЛ-Пловдив заради бъбречно увреждане след  продължителен   прием на медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, антибиотици, хормоноактивни препарати, диуретици, невролептици и др., съобщават от болницата.

„За жалост в последните 20 години не е малък броят на хората, които сами си назначават терапия или се лекуват по интернет, така без медицински контрол  приемат различни лекарствени средства.“ Това заяви проф. д-р Димитър Димитраков, консултант на отделението по нефрология в УМБАЛ-Пловдив.

Нестероидните противовъзпалителни средства са едни от най-употребяваните препарати в световен мащаб. Голяма част от тях са без лекарско предписание, което е причина и за злоупотребата.

Те са лекарствени средства  с периферен аналгетичен (обезболяващ), антипиретичен (понижават температурата), и противовъзпалителен ефект. Най-популярните нестероидни противовъзпалителни средства /НСПВС/ са аспирин, ибупрофен, напроксен, нурофен, които са лекарствени форми без рецепта. Когато се приемат  продължително, без системен контрол от специалист, те водят до  изменения в бъбреците, свързани със засягане на тубуло-интерстициалната част /интерстициума/ на бъбреците.

В резултат на това настъпва нарушение на бъбречната функция, обясни професорът. Хроничната  употреба на нестероидни противовъзпалителни  медикаменти причинява аналгетична нефроптия, включваща хроничен  интерстициален  нефрит и бъбречна папиларна некроза, хронична бъбречна недостатъчност, която отвежда  пациентите в болница. Те  се свързват със съдова исхемия, водеща до нарушение на кръвотока в бъбреците. Наблюдават се основно при пациенти, податливи към бъбречни проблеми или имащи такива.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнестичните данни за прием на аналгетици, лабораторно изследване на кръв, урина, ехография на бъбреци и други.

„Съветвам  хората, които имат оплаквания от болки в двигателния апарат, непременно да търсят консултация с лекар и в никакъв случай да не приемат медикаменти от групата на нестроидните противовъзпалителни средства неопределено дълго време.

Това са важни медикаменти за лечение на редица заболявания в ревматологията, като дозата и продължителността на лечението се определя от съответния специалист.

При продължително лечение е необходим периодичен контрол на бъбречната  функция чрез промени в показателите за нейното влошаване. Оплакванията на болните с нарушена бъбречна функция  в тези случаи са неспецифични: отпадналост, гадене, промени в уринирането.

Те могат да се появят още в началото на тяхното  приемане, но най-често това става след по-дълъг период. Обикновено те се появяват  при жените  след настъпване на климакса, който  оказва съществено влияние върху остеопорозата на костите на крайниците и гръбначния стълб.

Появилите се болки в  големите стави (коленна, тазобедрена, гръбначните прешлени) принуждават болните да  приемат аналгитични средства без назначение  и консултация  от специалист, а когато това продължи година, честотата на тези усложнения се увеличава. Ние се присъединяваме към посланието  на  авторитетни английски учени, извършили мащабни проучвания в тази посока“, заяви проф. Димитраков.

Хората трябва да се възползват от този вид лекарства само когато те  действително  са необходими за контролиране на болката, при това  в най-ниската ефективна доза, предупреждава той.

В отделението по нефрология  в УМБАЛ-Пловдив за диагностиката на бъбречните увреждания се използва често изследване с ехограф. Този диагностичен метод вече е широко навлязъл в медицинската практика,  ехографията е доста усъвършенствана, особено със съвременните апарати, с които се прави и доплерово изследване.

Чрез тях се проследява съдовата система на бъбреците – вени, артерии, както и  наличие на кръвен ток в изследваните съдове. Според много автори  доплеровата ехография е най-значителният  напредък в областта на образните методи при изследване на трансплантирани бъбреци и голяма част от бъбречните болести.

Освен това с помощта на медицинска техника се прави и пункционна бъбречна биопсия, чрез която се доказва видът и стадият на болестите, известни като гломерулонефрити. Всичко това обуславя обективната необходимост от използване на нови съвременни апарати, което ще доведе до по-нататъшното повишаване качеството на ултразвуковата диагностика. За нуждите на отделението предстои да бъде закупен нов съвременен ехографски апарат, който ще улесни диагностиката и проследяването на случаитe, казват още от болницата.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки