В Пловдив: По 15 деца на ден постъпват в болница заради усложнения от вирусни инфекции


В Пловдив: По 15 деца на ден постъпват в болница заради усложнения от вирусни инфекции
Д-р Анеса Георгиева
29 Януари 2019, Вторник


Родителите не бива да провеждат самолечение на своите деца, а при поява на първи симптоми да се обръщат към лекар, особено в епидемична обстановка

Автор: Силвия Горанова

Десет допълнителни временни легла са разкрити в Детското отделение на УМБАЛ-Пловдив, а в момента всички 55 - са заети от болни деца, съобщи началникът д-р Анеса Георгиева. Повечето от тях са приети след усложнения от прекарани вирусни инфекции и се лекуват от пневмония или бронхиолитит.

Според нея педиатрите в отделението всеки ден изписват по около15 малки пациенти, а на тяхно място се приемат още толкова.  От приетите в стационара болни  деца преобладават тези на възраст от 1 до 5 години. Кърмачетата и големите деца са по-малко засегнати.

Д-р Георгиева обясни още, че майките водят децата си в болницата заради  висока температура до 40 градуса от 2-3 дни, болки в гърлото, кашлица, хрема. Дишането може да бъде ускорено и затруднено, а в тежките случаи да се изяви и цианоза.

Децата са отпаднали, неспокойни или сънливи, апетитът е понижен. В някои от случаите към респираторната симптоматика се добавя и стомашно-чревно разстройство - болки в корема, повръщане, със или без диария.

Независимо че е по-рядко, трябва да се отбележи и възможността за усложнения и от други органи и системи /нервна, отделителна/ при тези вирусни инфекции.
           
Като се има предвид, че за една календарна година приблизително 150 милиона деца в света боледуват от пневмония, а 10-20 милиона от тях се хоспитализират, особено в този сезон, няма нищо необичайно в тази ситуация, добави лекарката и продължи.

Важно е обаче да се провежда компетентна предварителна профилактика от педиатри специалисти, включително ваксини, имуномодулатори, съобразен режим на живот и хранене. 

Много важно е също така да се знае, че родителите не бива да провеждат самолечение на своите деца, а при поява на първи симптоми да се обръщат към лекар, особено в епидемична обстановка, предупреждават от болницата.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки