„Мегалитни и други древности" влязоха в книга


„Мегалитни и други древности" влязоха в книга
22 Януари 2018, Понеделник


Авторът Любомир Цонев дава интересна информация за датирането на археологически обекти и артефакти с физичния метод на т.нар. "стимулирана луминисценция"

Автор: Десант

Дружество "Архитектурно наследство" при Съюза на архитектите в България ще представи  на 25 януари от 17:00 часа в Централния дом на архитекта на ул. „Кракра” 11 в София книгата „Мегалити и други древности: интердисциплинарни студии” на Любомир Цонев, д-р по физика и доцент в Института по физика на твърдото тяло „Академик Георги Наджаков” при БАН.

Основните интереси на автора са в областта на оптиката и спектроскопията, като от 2003 г. се занимава и с интердисциплинарни въпроси между физика, археология и астрономия.

Той пропагандира усвояването и прилагането на модерни оптични методи за археологично датиране в България. Създател е на онлайн каталог за мегалитите на Балканите (www.balkanmegaliths.bgjourney.com).

Доц. Цонев е много популярна сред общността на специалистите и любителите личност, която се интересува от мегалити и древни светилища по българските земи.

В книгата си той дава интересна информация за датирането на археологически обекти и артефакти с физичния метод на т.нар. "стимулирана луминисценция", представя собствени възгледи и становища по някои интересни и недостатъчно изяснени теми в археологията на нашите земи, критично преразглежда разпространени клишета в тази област, анализира въпроса за приликите и разликите между праисторическите менхири и средновековните ислямски надгробия.


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки