На Архангелова задушница почитаме паметта и на загиналите за нашата свобода войници


На Архангелова задушница почитаме паметта и на загиналите за нашата свобода войници
03 Ноември 2017, Петък


Вижте какво се прави в този ден в църквите и на гробищата

Автор: Десант

В съботата преди деня на Архангел Михаил - отбелязван традиционно на 8 ноември, се прави една от трите най-големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година - Архангеловата. Тази година тя се пада на 4 ноември. 

В този ден, освен че почитаме своите свидни покойници, изразяваме и вечната си  признателност към офицерите и войниците, загинали за свободата на България, както и към всички, паднали в редовете на Българската армия.

Задушницата като религиозен ритуал е в основата на вярата за безсмъртието на душата и за възкресението на мъртвите. Затова в определени дни се отдава почит и признание на покойниците, като по този начин им се дава знак, че не са забравени от живите. 

По традиция във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави обща панихида за починалите. Носи се храна, която се освещава по време на службата и след това се раздава на присъстващите.

Миряните може да запишат в църквата имената на своите покойни близки и роднини, които после свещениците изчитат по време на общата панихида, която се отслужва, измолвайки покой за душата им на оня свят. Трябва обаче да се записват имената само на онези покойници, които приживе са били кръстени.

По време на задушницата се посещават гробищата, където починалите са намерили вечен покой. Прикадява се с тамян - вярва се, че той прогонва дявола. Гробът се прелива с червено вино. Ритуалът започва от мястото, където е главата на покойника в посока наляво, като се правят три кръга по края на могилата

Върху гроба палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Оставят се и цветя, символизиращи добродетелите на починалия.

Много хора оставят и храна (т.нар. подавки) върху упокойното място, но според църковния канон това е неправилно.

Подавките следва да се раздадат на близки, комшии, роднини или на хора, правещи помен на съседните гробове, дори непознати. Традиционно в раздавката присъства вино, варено жито, питки (хляб), пилешко, агнешко или каквото и да е месо, дребни сладки, бонбони, плодове

Задушниците през годината са четири и се правят в съботата преди Месни заговезни, съботата след Спасовден, съботата преди Димитровден и в съботата преди Архангеловден.


В категории: Новини , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки