Медицинско чудо! Клиника в Пловдив лекува успешно рака на простатата с иновативна технология


Медицинско чудо! Клиника в Пловдив лекува успешно рака на простатата с иновативна технология
Снимка: Архив „Медикус алфа“
31 Август 2017, Четвъртък


Лечебното заведение разполага с последно поколение високоинтензивен ултразвук "Хайфу" за отстраняване на жлезата и ХистоСкенинг ТТ за ранна диагностика на коварната болест

Автор: Десант

Пловдивската клиника „Медикус алфа“ е единственото лечебно заведение в България, където ракът на простата може да се лекува неоперативно с високочестотен фокусиран ултразвук. Екипът на здравното заведение има седемгодишен опит при над 100 пациенти в приложението на тази терапия. Тези дни с с високоинтензивен ултразвук HIFU (Хайфу) - вече с трето поколение роботизиран апарат за фокална терапия, бяха излекувани поредните двама страдащи от това коварно заболяване.

„Роботизираният апарат функционира чрез специален трансдюсер, който достига до жлезата трансректално, без да е необходимо да се правят разрези. Простатната жлеза се унищожава от фокусираното ултразвуково лъчение, което нагрява тъканите, включително и тумора, до 105 градуса, и ги унищожава милиметър по милиметър“, обяснява д-р Рангел Старев, водещ уролог по HIFU-програмата на клиниката.

Той обаче предупреждава, че пациентите трябва да са в ранен стадий на заболяването, до определени стойности на простатно-специфичен антиген (PSA) и хистологична оценка на карцинома по Глисън.

В това отношение отново единствени в България пловдивската клиника има предимството да работи с най-сигурната биопсия на простата ХистоСкенинг ТТ. Това е технология, която чрез специален софтуер открива изменените тъкани в жлезата и уточнява местоположението и стадия на простатния карцином, дори в най-ранен стадий (ин ситу).

При наличие на медицински показания, новото поколение апаратура за HIFU (High Intensive Focused Ultrasound) позволява простатната жлеза да се третира фокално, само в зоната на тумора, или да се отстрани частично, което още повече подобрява сигурността на лечението и качеството на живот на пациентите.

Иновативната технология за лечение на рак в простатната жлеза работи чрез частична или пълна деструкция  (разрушаване) на жлезата, което води до отстраняването й по неоперативен път. Прилага се активно в световен мащаб при простатен карцином вече повече от десет години, и данните сочат, че ефективността на терапията е напълно сравнима, а напоследък  и превъзхожда с резултатите си оперативните методи за радикално отстраняване на простатата – чрез миниинвазивна или отворена хирургия.

В същото време лечението чрез  високоинтензивен, фокусиран ултразвук има значителни предимства за пациента, като минимизира риска от постоперативна инконтиненция (изпускане на урина) до по-малко от 5%, срещу 50% при оперативните методи и запазва еректилната функция, която се губи при над 50% от пациентите, лекувани оперативно. 

Болничният престой при прилагането на този метод е кратък – от 2 до 4 дни, а възстановяването протича бързо, като пациентът може да се раздвижи до 2 часа след процедурата, а пълното възстановяване на работоспособността се постига в рамките на седмица.

„Технологията HIFU за лечение на простатен карцином тепърва ще набира скорост, след като вече е възприета за стандартно лечение в САЩ и Европа“, категоричен е д-р Аурел Йовицу, водещ специалист от  фирмата-производител на апаратурата, при инсталиране на  последното, трето поколение на апарата Sonablate 500, който замени досега функциониращия в клиника „Медикус алфа“.В категории: Новини , Рецепти за здраве

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Любомир Тодоров
12.12.2020 07:27:39
0
0
Каква е ;ената на една такава операция ?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки