„Слънцето на Тодорка" ще изгрее отново над Оходен


„Слънцето на Тодорка" ще изгрее отново над Оходен
Снимки: Архив
18 Юли 2017, Вторник


В „неолитната кухня" ще забъркат овнешко месо с лимец, черна ряпа и билки

Автор: Десант

За четвърти път, от 20 до 23 юли, в местността Валога край врачанското село Оходен ще се проведе международният фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“. Припомняме, че преди години в некропола на неолитното селище, разкрито край Оходен, археолозите намериха скелет на праисторическа жена, която условно бе наречена Тодорка. Именно тя става „кръстница" и на атрактивния форум.

Празникът на археолозите ще бъде открит с водосвет, като пред любителите на тази хем древна, хем модерна наука ще бъдат представени артистични реконструкции и демонстрации на древни ритуали и легенди, подготвени от младежки театрални формации от страната и чужбина.

За първи път в рамките на кулинарната възстановка „Неолитна кухня" ще бъде забъркана типична храна за епохата - овнешко месо с лимец, черна ряпа и билки. Дегустацията ще започне на залез слънце в деня на откриването на тазгодишното издание на феста, разкриват организаторите от Младежкия дом във Враца и Регионалния исторически музей.

Нова ще е и приключенската игра „Пътят на слънцето“. Иначе по традиция ще има различни арт реконструкции и исторически възстановки, археологическо училище и експериментални работилници, научни семинари и кръгли маси.

Запазеният знак на фестивала е копие на уникалния нефритен амулет на Богинята майка, открит в местността Валога, която от 20 до 23 юли ще стане сцена за „Слънцето на Тодорка".




В категории: Новини , Традиции , Траки , Античност

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки