Наследници на бежанци напълниха музейна експозиция с предмети на предците си


Наследници на бежанци напълниха музейна експозиция с предмети на предците си
Главният уредник на Етнографския музей в Бургас Пламена Кирова и Тодор Тодоров, донесъл първите експонати за инициативата - сатър на прапрадядо му от Одринска Тракия и пръстен на прапрабаба си, която е родом от Беломорска Тракия, Снимка: РИМ-Бургас
16 Май 2017, Вторник


Десетки потомци на прокудени от бащин край българи откликнаха на инициативата на РИМ-Бургас „Моят предмет в музея” 

Автор: Диана Славчева

Преди време Регионалният исторически музей в Бургас обяви инициативата „Моят предмет в музея”. Идеята на кампанията бе да се приобщят бургазлии към музейното дело за проучване и популяризиране на местната история и култура, като който имаше желание, можеше да донесе нещо, изровено от старите ракли и албуми, което да обогати дадена сбирка.

Като начало бе избрана експозицията „Българските бежанци в нашата памет”. На призива на музейните специалисти откликнаха много граждани от цялата Бургаска област, които донесоха в Етнографския музей най-различни предмети и скъпи семейни реликви, като покрай това споделиха историята на родовете си.

Сега музейните работници вече са подбрали най-интересните от тези експонати и с откриването на изложба с тях ще отбележат своя професионален празник - 18 май, когато ще се навършат 40 години от обявяването на тази дата за Международен ден на музеите. 

"Всички предмети, които ни донесоха хората, са изключително ценни. Сред най-интересните от тях са три клетвени декларации за притежаваните от една фамилия имоти в Бунархисар. Донесоха ни и множество снимки и вещи от бита, които някогашните бежанци за донесли в България от родните си места" - споделя Пламера Кирова, главен уредник в Етнографския музей. 

Предметите ще останат в изложбената зала до края на месец май.


В категории: Новини , Бит и култура , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки