Батановци с инициатива да спасят стогодишна фабрика


Батановци с инициатива да спасят стогодишна фабрика
16 Февруари 2017, Четвъртък


Единствената по рода си постройка е изградена на три нива само от дървена конструкция

Автор: Десант

Петиция за запазване и реставриране на стогодишната сграда на фабрика "Струма" в Батановци, известна като бетоновата фабрика, инициираха жителите на градчето, което от 1950 г. до 1991 г. се нарича Темелково.

Батановци настояват уникалната сграда - единствена по рода си, която е изградена на три нива само от дървена конструкция - да бъде обявена за архитектурен паметник на културата, информира сайтът zapernik.com. 

Покрай внушителната тухлена постройка минават влаковете по направлението София-Кулата. Но едва ли някой от пътниците има представа от нейната интересна история.

"Всичко започва преди много години на един бас между собственика и архитекта, че може да се построи промишлена сграда на три нива само от тухли и дърво. И до днес конструкцията и е като перфектен пример от учебник, който успява да устои на природните бедствия и най-вече на човешкото разрушение" - разказва пред пернишката медия арх.Десислава Димитрова.

"Днес архитектурното постижение продължава да се извисява над града - недоразграбено и неоценено, невидимо и непотребно…" - констатира тя и се чуди до кога ще продължава това. 

Историята ми, изградена за сега на откъслечни спомени и разкази, се надявам да се обогати от някой архив и все пак да се намери повече информация и тя да събуди поне малко общественото съзнание и интерес, към сграда, която би дала нов живот на хората, които не са разбрали какво имат.“

Петицията старата тухлена фабрика да бъде обявена за паметник на културата вече е качена и в интернет.




В категории: Новини , Архитектура , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки