Къде може да се види Исус Христос, излитащ в космическа ракета


Къде може да се види Исус Христос, излитащ в космическа ракета
Снимки: Авторът
15 Ноември 2016, Вторник


Отговорът - в уникалната добърска църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, където Божият син се приземява на Преображение Господне в... спасителна капсула

Автор: Диана Славчева

В своя епохален труд „Цивилизацията“ видният британски писател, критик, изкуствовед, преподавател и директор на Националната галерия в Лондон Кенет Кларк описва паметници на културата от световно значение, които окачествява със звезди според тяхната значимост. В изданието на църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в малкото планинско село, скътано в южните поли на Рила Добърско, са дадени 5 звезди, колкото има и Хеопсовата пирамида.

Какво го е провокирало така високо да оцени малкия схлупен  български християнски храм в това забравено от Бога място?! Отговорът е сензационен – това е изографисаната в нея единствена в света фреска, на която Исус Христос е изобразен в... космическа ракета!



Официално се приема, че църквата е построена през 1614 г., но мраморна плоча, вградена пред олтара й, свидетелства, че това е станало през 1112 г. Самото село Добърско е признато за най-старото селище в региона. В миналото то се е намирало на основния път, свързващ Рилския манастир с атонската Света гора. В грамота на Иван Шишман от 1378 г. е споменато, че то е дарено на светата обител.

Апропо, съществуват легенди, че цар Иван Шишман се е венчал именно тук.

Върху 160 квадратни метра от стените на старинната му църква са изографисани цели 160 образи на светци, твърди уредникът на включения в 100-те национални обекта храм Никола Найденов, Светинята е обявена през 1977 г, за паметник на културата с национално значение, след като фреските в нея са почистени от наслоените през вековете отлагания от дима на палените свещи. Тя е единствената в България, носеща името на светците Теодор Тирон и Теодор Стратилат.

Но с това не се изчерпва нейната уникалност. Тя е и единственото място, където може да се видят образите на св. Димитър и св. Георги, които не са яхнали кон, както е прието в църковния канон, ами в цял ръст!

Сам тук се среща и сцената Сретение Господне.  А всъщност срещу входа на старинния храм се намира и църква, кръстена на този свят празник, отбелязван  на 2 февруари – също единствена в България.



И още нещо уникално може да се види тук – единственият иконостас, който е отделен от олтара със зид, а не с дървена преграда. На него са изобразени всичките 12 апостоли в цял ръстт.

Но с това не се изчерпват всичките „единствени“ моменти. В църковните фрески са изографисани  най-многото образи на жени светици, които може да се видят на едно място – техният брой надхвърля 30 изображения.

И още – в тази църква единствено у нас се среща  образът на Исус Христос с вързана на плитка коса.

За последно ще споменем, че тъкмо в добърския храм „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” за първи път светите братя Кирил и Методий са нарисувани като светци!

Ктиторите на църквата Касия и Богдан – баща и син, пък са донесли тук пръст от гроба Господен, така че всеки, който влезе тук, един вид става хаджия без да ходи в Йерусалим, защото е бил в досег с тази най-голяма за християнския свят светиня.

Споменахме в началото за нарисувания в ракета Исус Христос. Но това не е всичко. На отсрещната стена с този изумителен образ, дъхът спира една друг фреска – на Божия син, обгърнат в капсула, досущ като тези, с които космонавтите, летели в Космоса, се приземяват обратно на родната планета

Това е сцената, изобразяваща Преображение Господне, което честваме на 6 август. По обясненията на Никола Найденов, тя представя завръщането на Земята на Спасителя, след като преди това е „отлетял“ в небесата с ракетата, изобразена на неговото Възкресение.



Божа работа, така да се каже! Неведоми са пътищата Господни, както биха рекли светите отци. Едно е безспорно – че този великолепен храм спира дъха на всеки, който пристъпи прага му. Ако е българин, няма как да не почувства неподправена гордост. Ако пък е чужденец – ще остане безмълвен от това докосване до вечността и тайните на Вселената!


В категории: Новини , Чудесата на България , Населени места , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки