Къщата-музей на Иван Вазов била възстановена по скици на писателя


Къщата-музей на Иван Вазов била възстановена по скици на писателя
Снимка: Димитър Гешков
09 Ноември 2016, Сряда


След продължителен ремонт сградата вече е обновена и може отново да посреща туристи. 

Автор: Десант

Къща музей ,,Иван Вазов“ в гр. Сопот -  недвижима културна ценност  от национално значение, вече е изцяло обновена, а средствата за извършването на ремонтни, консервационни и реставрационни дейности на родния дом на Патриарха на българската литература са осигурени от Министерството на културата.

Ремонтът на емблематичната сграда в подбалканския град, който приключи преди броени дни, бе изпълнен по силата на договор, сключен между Министерството на културата и Община Сопот. В рамките на изпълнението на проекта бе извършен цялостен ремонт на покривната конструкция на музея с пренареждане и подмяна на счупените керемиди, направена бе и нова шпакловка на стените и таваните в помещенията, като те бяха и пребоядисани, фасадата на сградата също бе изцяло освежена и обновена. Извършена бе също така и обработка, консервация и импрегниране на всички дървени части и повърхности в къщата светиня.

„По покрива на родната къща на Иван Вазов не бяха извършвани ремонтни дейности от  години, а това доведе и до течове в помещенията на музея”, отбеляза Стефан Филчев, директор на музея.

Припомняме, че през юли 2015 г., когато гр. Сопот бе домакин на националните тържества, посветени на 165-тата годишнина от рождението на Вазов, в родния град на писателя отбелязаха и 80-годишнината от създаването на къщата музей.

Патриархът на българската литература е роден на 9 юли 1850 г. в Сопот в старата къща на своя род, построена през XVIII в. от неговия прадядо. Тя е опожарена през юли 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война.

През 1920 г. в навечерието на юбилейните тържества в чест на 70-годишнината от рождението и 50-годишната литературна дейност на поета сред Сопотската дружба в София възниква идеята за възстановяване на родния му дом.

В деня на Вазовия юбилей – 24 октомври 1920 г., е създаден „Комитет за постройка паметник и къща музей на народния поет Иван Вазов в гр. Сопот”. Започва и събирането на средства. Проектът за възстановяване на родния дом на поета е изработен от архитекта на Археологическия музей в София Александър Рашенов въз основа на указания на генерал Георги Вазов и Вазовата сестра Въла Фетваджиева.

През 1920 г. по молба на художника Георги Черкезов, Иван Вазов прави скица на бащиното си огнище, която също е използвана за възстановяването му. През 1930 г. италианският професор по български език и литература в Римския университет Енрико Дамиани посещава Сопот, придружен от писателя Николай Райнов, като двамата препоръчват да се побърза с възстановяването на Вазовия дом.

Строежът на къщата започва през 1931 г. Вътрешната уредба на дома е направена под ръководството на директора на Етнографския музей в София - Ст. Л. Костов, и на основа на сведения на Вазовите братя и Въла Вазова-Фетваджиева. Като източник за възстановка на интериора е ползвано и Вазовото творчество, особено „Под игото”.

В една от стаите на къщата по идея на Ст. Л. Костов Етнографският музей в София възстановява Бръснарницата на Хаджи Ахил с Вазовите колоритни герои от разказа „Хаджи Ахил” и повестта му „Чичовци”.

На 6 юни 1935 г. къщата е открита тържествено като музей. Сопот е окичен със знамена, килими и рози. Пловдивският митрополит Максим отслужва водосвет, слово произнася проф. Михаил Арнаудов.

„Днешното тържество, освещение е първо по рода си в културната история на България. Да беше доживял сам Вазов днешното тържество, той би трепнал от умиление и би ни приветствал като драги гости на тоя мил и тих дом. Виждам лицата от оня кръг, който ни излага с великолепен хумор авторът. Нищо от силно и почувстваното, дълбоко преживяното в младини не му е избегнало и той го е предал в незабравими видения.     

Литературното дело на Вазова отразява един цялостен и здрав мироглед, който трябва да се насажда в душите, да оплодява мислите и чувствата на новите поколения. И днес ние трябва отново да си дадем тържествен обет да тачим заветите на Вазов и да служим на род и отечество в духа на неговата национална идеология!”
Това е част от изключително вълнуващото слово на проф. Михаил Арнаудов при освещаването на музея на Иван Вазов в Сопот  на 6 юни 1935 г.

Цар Борис III също държи реч пред възстановената родна къща на поета, реже лентата и я обявява за открита.

През 1964 г. къщата музей „Иван Вазов” в Сопот е обявена за паметник на културата oт национално значение. По случай 120-годишнината от рождението на народния поет - на 8 юли 1970 г., е открита и експозиция за жизнения му и творчески път в построената до родния му дом сграда. Къщата музей „Иван Вазов” в гр. Сопот носи атмосферата на възрожденската епоха със своя неповторим колорит, лъхащ от багрите на сопотските черги и китеници, тъкани от сръчните ръце на Вазовата майка – Съба Вазова.

Тук, в кухнята с огнището около софрата, се е събирало многолюдното Вазово семейство.
На преклонна възраст в цикъла „Под Амбарица” на своята лебедова песен – стихосбирката „Люлека ми замириса” /1919 г./, Иван Вазов посвещава на родния си дом няколко поетични творби.

Къща музей „Иван Вазов” в гр. Сопот от десетилетия е свято място за всеки родолюбец, тя е истински храм на българщината, място за поклонение пред безсмъртното творчество на Патриарха на българската литература.

      


В категории: Новини , Културен Десант , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки