Нашият конкурс


Нашият конкурс
22 Август 2016, Понеделник


Спомени от семейния албум


Не спираме да получаваме от интересни, по-интересни снимки от пожълтелите албуми. Неотдавна пристигна и една фотография от Париж, изпратена ни от живеещия там българин Божидар Чеков. Тя представя семейство на Поп Тодор  – преселници от Дебър, Вардарска Македония, след Илинденското въстание от 1903 г.  По разпределение фамилията е изпратена в Лом.
„Работливи и пестеливи, те стават собственици на ниви, лозя и строят мелница в Медковец“ – пояснява техният родственик от френската столица.

За снимката (сн. 1) прави са позирали четиримата сина –  Русин, Натанаил, Мино и Михаил (от ляво надясно). Всички те се включват като доброволци в Балканската и Междусъюжническата война. Бият се при Одрин, Дойран и Ниш. Най-младият – Натанаил, пада убит от сърбите.
Самият Божидар Чеков е роден през 1946 г. в дома на дядо си по майчина линия – Мино Поптодоров (вторият на снимката от дясно наляво). „Запознах се с дядо ми Мино през решетките на ломския затвор, където той излежаваше присъда като експлоататор на местните селяни и проявил съпротива срещу насилствената колективизация“ – споделя внукът му.

В средата на семейния портрет са Поп Тодор, синът му Гаврил и снахата Евдокия. Двете прави момичета са дъщерите на Гаврил и Евдокия.
Божидар Чеков е приложил и фотокопие на визитка на фирмата на Гаврил Поп Тодоров и синове , занимаваща се с „житарство, депозит от чамов и боров строителен материал и цимент“, както и на дизеломоторната валцова мелница, която са притежавали на гара Медковец (сн. 2).

Интересна снимка получихме и от Любка Пашкулова от град Раковски. Тя ни е изпратила кадър от срещата на фронтоваците пред Общинския народен съвет в града (сн. 3). Най-ниският на първата редица с костюма е нейният свекър Ерник Ангелов Пашкулов. 
Той е роден на 7 май 1923 г. в с. Ген. Николаево, окръг Пловдивски. Служил е в Драма (Гърция) и е взел участие във Втората световна война. Роден е на третия ден от събитията при Драва.

Поредното предложение за нашия конкурс идва от Мария Василева Христоскова от пазарджишкото село Равногор. Фотографията е от 29 юни 1904 г. и представя отбелязването на деня на св. св. Апостоли Петър и Павел, който и до днес се чества като празник на населеното място.
Фотографската лента (сн. 4) е документирала момента, когато всички очакват музиката да започне да свири и да се хванат за хорото. Едно време то се завивало на седем ката – толкова били кръговете, които се образували.
За празника били освобождавани всички войници и затворници – пояснява Мария Христоскова.

В средата на снимката се виждат кметът и полицаят на селото. При по-внимателно вглеждане в кадъра се вижда, че всички присъстващи мъже са облечени с бели ризи, елеци и чешири (панталони, вид потури), а жените са със сукмани.
В дъното на фотографията е къщата на рода на Мария Христоскова, но за съжаление, днес тя вече не съществува. Вляво от нея е сградата на читалището, където в миналото са прожектирали филми на местното население.

Бележка на редакцията: Ако изпращате за конкурса ни оригинали на снимките, посочвайте телефон за връзка и коректно точен адрес, на който ще ви ги връщаме, след като ги публикуваме при нас. Защото тяхното място е в семейните албуми.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки