Търновка създаде две български училища в Мадрид


Търновка създаде две български училища в Мадрид
Ралица Цветанова
30 Септември 2013, Понеделник


Българските училища по света наброяват повече от 130. Голяма част от тях са основани от нашенци зад граница, които не пестят труд и много любов, за да не забравят българчетата

Автор: Георги Ваташки

своята родина и своя език, дори когато са на хиляди километри от отечеството си. Една от тези родолюбци е търновката Ралица Цветанова, която само за няколко години създава две български училища в Испания. Те се намират в два от елитните квартали на Мадрид. Едното е „Бачо Киро” в Алкокорн, отворило врати през 2010 г., а другото – „Елин Пелин”, което на 15 септември започна втората си учебна година.
Това са съботно-неделни училища и в тях децата не само учат родния си език, но и се запознават с българска литература, история и география.

„Искаме не само децата да не забравят своето Отечество, но и да говорят правилен български език, а също и да поддържат и обичат традициите на своя народ, независимо къде са избрали да живеят по целия свят. Учебният процес при нас е през почивните дни и е допълнително натоварване, защото учениците посещават цяла седмица испанското си училище. Усилията им обаче са възнаградени, защото ние издаваме свидетелство, с което те могат, ако решат, да се завърнат в България, да започнат да учат веднага в един и същи клас с връстниците си. Не им се налага да се връщат назад, нито да държат приравнителни изпити”, споделя Ралица.

В родния си град Велико Търново тя винаги се е занимавала само с деца. Завършва начална педагогика в Софийския университет и веднага започва да работи като учител, каквато винаги е била мечтата й. Дълги години е начален учител в основно училище „Бачо Киро”. Затова и едно от школата, които тя създала в испанската столица, също носи името на бележития ни революционер.
В Мадрид тя пристига през 2006 г. на гости при приятелка и се влюбва в езика и в страната.

В началото, когато се заражда идеята да направи училище за българчетата в Мадрид, среща много трудности. Според испанските закони, за да може някой от многобройните етноси в пиринейската държава да отвори свое училище, то трябва да съществува към църква или просветна организация. Затова и по инициатива на Ралица се създава асоциация на българските учители в Мадрид, наречена „Слово”. С нея сънародниците кандидатстват за помощ от местните власти и така през 2010 г. се появява „Бачо Киро“, а година по-късно отваря врати и „Елин Пелин”.

Българчетата, които се обучават в тях, вече наброяват 60 и образованието им е напълно безплатно. Материалната база е осигурена от организациите на нашите сънародници в испанската столица Асоциация на българите „Балкан“ и Българска асоциация „Феникс”. Помощ училищата получават и от мадридската община, и от нашето Образователно министерство. Учебните програми, по които се преподава, са одобрени от него, като учебниците са специално адаптирани за българчетата в Мадрид.

Най-малките възпитаници на двете училища са на четиригодишни, а най-големите са младежи вече на по 23 години, които не са успели да завършат средното си образование в България и сега наваксват пропуснатото на испанска земя.
Освен с уроците, децата се занимават с народни песни и танци, празнуват всички български празници и почитат родните традиции. Те често гостуват на връстниците си в испанските училища и им показват как се правят мартеници и как се боядисват яйца за Великден.

Една от последните инициативи на Ралица и нейните колеги от „Слово” бе създаването на най-дългата детска рисунка на празника „Голямото рисуване на малките художници” в мадридския квартал Алкокорн. Тя бе дело на учениците от „Бачо Киро”.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки