Въдицата „Ческа липа“


 Въдицата „Ческа липа“
Фабриката на «Шкода» в град Млада Болеслав, където се намира и централата на NVJ s.r.o.
17 Март 2010, Сряда


Издирихме измамника Христо Христов, който предлага работа за заварчици и шивачи на тапицерии в „Шкода“, не знаем колко за завлечените гурбетчии от цялата страна
Не са един или два известните случаи на измами от агенции, осигуряващи работа в чужбина. За поредния пример на съмнителна посредническа дейност ни сигнализира наш читател от Стара Загора. Тоталната криза и главоломно нарастващата в страната ни безработица забъркват поредната мътилка, в която нови безскрупулни мошеници запретват ръце да ловят риба. А доверчиви шарани сред изпадналите в безизходица българи – колкото щеш.


Автор: Диана Славчева

Така нашият читател Иван Петров се хваща на въдицата, заложена в поредната обява за работа в Чехия. Тя излиза от името на „чешка трудова  агенция за подбор и реализация на персонал за Чехия и страните от ЕС”, титулувана като NVJ s.r.o. Позициите за кандидатстване са три – за двама заварчици, за мъже и жени, които да шият тапицерии и за работа в „топли хранителни складове”. Читателят ни Иван Петров пише имейл на името на Наташа Яблоновска, от който му отговарят, че трябва да се свърже на телефон 0878367646 с някой си г-н Христов. След като осъществява връзка с въпросния господин, двамата се срещат в МОЛ София (забележете, че рандевуто се осъществява не в офис, както е редно, а на обществено място), където става ясно, че на посредника трябва да се платят 100 евро за „административни разходи”, а след като се започне работа, щяло да се удържат по още 100 евро – за двата първи месеца по 50. И тъй като нашият читател преди 2 години е работил в Чехия и знаел, че за това не се искат никакви документации оттук за каквото и да е, така и не налапал веднага подхвърлената му стръв. Но остава съмнението, че са се намерили достатъчно други лапни шарани, които да са се изкушили от нея. Затова той ни алармира – да предупредим всички, търсещи препитание в Чехия.
Ние проверихме и установихме, че действително в Чехия съществува агенция NVJ s.r.o., която притежава разрешение за своята дейност от Агенцията по заетостта, издадено от Министерството на труда и социалните въпроси на Чешката република. Централата й се намира в родния град на световния феномен Ян Железни – Млада Болеслав, в който са разположени и заводите, произвеждащи „Шкода”. Първият проблем относно легитимността й, на който се натъкнахме обаче бе, че това разрешението й за работа е издадено за периода 17 февруари 2006 г. до 16 февруари 2009 г. Освен това във фирмения сайт на чешките агенти изрично е отбелязано, че „компанията работи на чешкия пазар и използва най-вече граждани на Чешката и Словашката република”! Директор на агенцията действително се оказа, че е Наташа Яблоновска, но нейният имейл, посочен във фирмената страница за контакти – nvj@nvj.cz, няма нищо общо с имейла, който се тиражира от нейно име в българските обяви за работа – nvjsro@abv.bg! В сайта на чешката агенция действително в момента са обявени свободни работни места за заварчици, а също и за опаковане на домашни птици (което вероятно отговаря на позицията за работа в «топли хранителни складове», цитирана по-горе), но не и за шивачи на тапицерия.
Подробна представа за изобретателността и убедителността на
нашенския Остап Бендер – Христо Хистов добихме от личен разговор с него, проведен от наша репортерка, представила се като кандидат за шивачка на тапицерия. Въпреки че обявата за тази позиция бе публикувана в нашите интернет търсачки за работа в периода 10-17 февруари и в нея бе подчертано, че СПЕШНО се набират желаещи за нея, при обаждането ни на 8 март г-н Христов ни увери, че тя все още е актуална. Той взе да ни убеждава, че работата не е за изпускане и че имало още две жени, които чакат да заминат. Едната, за която си спомни, че се казвала Роса, дори си била платила билета, но не искала да тръгва сама, затова чакала да замине с още някоя жена. Другата кандидатка била от Исперих и о, чудо! След като нашата репортерка му заяви, че е на 40 години, се оказа, че и другите две кандидатки били на по 40 години и значи щели страшно да си паснат и да си прекарват супер в общежитието и на работа. В Прага щял да ни чака човек, представен ни като г-н Неев, който щял да ни закара до общежитието, да ни настани на работа и въобще да се грижи за нас.
Още по-забавна е легендата, с която Христов е омайвал Иван Петров от Стара Загора. Тъй като в обявата изрично е подчертано, че от кандидатите за тази работа се изисква „поне минимален опит в шиенето с машини”, а старозагорченинът споделил, че досега не е шил, Христов го успокоява със следния имейл, който цитираме буквално: „Обучението е един месец при нормални работни условия. Въпросът, че не сте шили не е толкова страшен, но трябва малко техническо мислене, за да схванете технологията на шиенето. Предполагаме, че майка ви е шила нещо на машина и вие сте погледали към нея”!
Още по-весело става, когато г-н Христов уточнява пред нашия читател, който му се е представил, че е от града на липите – Стара Загора, че „Ческа липа (това е градът в Чехия, където ще се шият тапицериите, б. а.) е същото както Стара Загора, има много липи. И на чешки е липа. Така че сега вече знаете една чешка дума!!!!!!» (шесте удивителни знака са поставени от Христов, б. а.».
Абстрахирайки се от всичките тези шменти капели, искаме още веднъж да напомним на читателите си, че съгласно Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа и нейния чл. 4, посредническите услуги са напълно БЕЗПЛАТНИ – „без събиране пряко или косвено, изцяло или частично на такси или други плащания от търсещото работа или наетото на работа лице”. Да се надяваме, че прокуратурата няма да остане безучастна по отношение на конкретния случай, защото да паразитираш на гърба на лековерни и таящи последна надежда за измъкване от мизерията хорица освен че е неморално, но си е и чисто криминално деяние. Такива ловци на шарани като Христо Христов просто трябва да си намерят мястото в оня, големия аквариум с железните решетки. Предали сме координатите на Христов в МВР.

Текст под снимка 1: Общ изглед към чешкия аналог на града на липите Стара Загора - Ческа липа


Снимка 1

В категории: Разследвания

15
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
15
Работещ в Чехия
28.06.2019 14:10:44
1
0
По обява с тел.-0886090826"Агнция за подбор на персонал",заминах да работя в Чехия.Не ми бе вземата никаква комисионна,а и транспорта до Чехия беше Безлатен.Заведоха ни цялата група директно при работодателя.Бяха обявили заплата 22500-25000 крони около 900-1000 евро.Не ни измамиха и си получавахме редовно заплатата.В течение на времето заплатата се увеличи.Не мамят и спокойно ги препоръчвам.
14
Стратиев
29.05.2018 08:33:42
2
0
От доста време работя в Чехия по обява с тел- 0886090826.Беше отбелязано,че не се заплаща нищо в България и Чехия и транспорта е безплатен.Така и стана.Работя и редовно си получавам заплатата.Много съм доволен.
13
19.03.2013 22:47:46
0
0
12
Edmon Dantes
16.03.2013 19:18:24
0
0
Това е така.Взема 180 евро.Но не е сам.От Чехия ги поема един координатор на Trenkwalder.Казва се Николай Димитров със скаип romer_75.Самата чешка агентура не взима комисионни,вероятно дори не знае.
11
dragoneri
21.01.2013 12:15:03
0
0
na men sega mi se obadi vaprosniqt gospodin i mi kazxa 4e trqbvalo da dam 100euro na nego da si platq patq i na mqsto v zavoda o6te 180 evro za raznoskite na dokumentite.kak li pa ne.za6to na rabotodatelq 180 euro ne mi stana qsno
10
kgpjjnohf
03.11.2012 01:54:56
0
0
sKuSe9 , [url=http://lnokenpsdeci.com/]lnokenpsdeci[/url], [link=http://cnwnjrsctnqu.com/]cnwnjrsctnqu[/link], http://oovqdioravrx.com/
9
nkmepjnwkri
02.11.2012 14:11:42
0
0
xnjeWO <a href="http://zniisubzkkjn.com/">zniisubzkkjn</a>
8
xxsqtzoeioj
01.11.2012 21:24:49
0
0
EtffHX , [url=http://zngphzzaalvx.com/]zngphzzaalvx[/url], [link=http://synlffnhkksu.com/]synlffnhkksu[/link], http://qmkhbrrpacjo.com/
7
Cinderella
31.10.2012 06:07:02
0
0
Yup, that'll do it. You have my apperciiaton.
6
nywdvfcwmh
05.10.2011 17:00:46
0
0
zFpBmG , [url=http://kiulryymytci.com/]kiulryymytci[/url], [link=http://euzhxqeipbpn.com/]euzhxqeipbpn[/link], http://ythvpnpsmixh.com/
5
ywljwpg
03.10.2011 11:42:15
0
0
Q2KYFg <a href="http://jlugtvbgssfs.com/">jlugtvbgssfs</a>
4
licbdxfo
02.10.2011 11:05:08
0
0
W7BwA0 , [url=http://mtkpxprqaquf.com/]mtkpxprqaquf[/url], [link=http://enpzmfvquozx.com/]enpzmfvquozx[/link], http://hitymlrvhgjn.com/
3
giivokjxx
01.10.2011 14:11:50
0
0
wjJSI0 <a href="http://eitvmrblmluy.com/">eitvmrblmluy</a>
2
Maverick
30.09.2011 06:34:13
0
0
Yup, that shuold defo do the trick!
1
Димитрина Петрова
13.11.2010 14:58:16
0
0
А сега аз да Ви разкажа малко за Ческа Липа - там наистина набират работници като шивачи тапицери в американски завод Джонсън Контрол. Заплата е 400 евро, 50 крони на ден за храна, бонуси за качество и присъствие.Квартирата е безплатна по 2 ма човека в стая, консумативите също са безплатни.Осигуровки трудов договор, здравни осигуровки всичко си е истина. От България Ви наема българин, който само ви уведомява за изискванията. Пари не трябва да Ви се вземат абсолютно за нищо. Вие си поемате разходите за пътя. Има българи, които работят там и са доволни. Лошото е че като отидете трябва да държите тест елементарен за да започнете работа. Ако не сте професионалист трудно ще се справите. Другото отрицателно нещо е да се разбирате с човека с който ще живеете. Ако не издържите теста се връщате. Така че който иска и се сигурен във себе си може да опита. Още веднъж казвам не трярбва да Ви искат пари абсолютно за нищо.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки