Откриват изложба, посветена на българските азбуки


Откриват изложба, посветена на българските азбуки
Снимка: БГНЕС
02 Май 2019, Четвъртък


Тя може да бъде разгледана до 30 май, като с буквите са оформени думите „българския“, „дух“ и „вечност“, носещи посланието, че българският дух е вечен

Автор: Десант

Изложба, посветена на българските азбуки, ще бъде открита днес в градската градина пред Народния театър "Иван Вазов". Организатор е институтът за български език на БАН.

20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и в съвременната българска азбука са включени в изложбата. Тя може да бъде разгледана до 30 май, като с буквите са оформени думите „българския“, „дух“ и „вечност“, носещи посланието, че българският дух е вечен.

В долната част на всяко изображение са разположени глаголическите букви, които имат съответствие с българската азбука. Експозицията включва и четири табла, изобразяващи думите „ние“, „светлина“, „добро“ и „възход“, като в буквите, които ги съставят, са вградени елементи от старобългарски ръкописи.

Експозицията „Българските азбуки“ се организира в годината, в която Българската академия на науките чества своята 150-годишнина и се посвещава на 11 май - Деня на светите братя Кирил и Методий.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки