Животновъд: Агнешкото няма да поскъпва по празниците


Животновъд: Агнешкото няма да поскъпва по празниците
Снимката е илюстративна
04 Април 2024, Четвъртък


Ако агнешко се консумираше целогодишно, както във всички държави покрай България, нямаше да има такива спекули, твърди Симеон Караколев

Автор: Десант

Агнешкото месо няма да поскъпва в сравнение с миналата година, заяви в ефира на предаването „Преди всички“ по БНР съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

„Ако отидете да пазарувате в някоя ферма, агнешкото ще го купите на живо тегло между 10 и 12-13 лв. за килограм. Ако отидете да си го купите в магазин, цените ще варират от 23-24 до 28-29 лв. в зависимост от разфасовката на агнето“, посочи той.

Караколев не скри, че преди празниците някои търговци се изкушават в последния момент да повишат цените с оглед на това, че има търсене на агнешката мръвка.

„Това се забелязва само в държавите, в които се консумира агнешко в един кратък период от време. Ако агнешко се консумираше целогодишно, както във всички държави покрай България, нямаше да има такива спекули“, обясни още животновъдът.

По думите му в последните 6-7 години се наблюдава засилено търсене на агнета от фермите. Това от своя страна води до дефицита им в магазинната мрежа, което пък води до внос, посочи Караколев.

Според него българските агнета ще задоволят потреблението тази година, защото Великден и Гергьовден ще са заедно. Когато има разстояние между двата празника обаче, българското агнешко не достига и се налага внос.

Източник: БНР


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки