Народните певици от бургаския хор „Самодивски огън“ представиха възстановка на традициите за Бабинден


Народните певици от бургаския хор „Самодивски огън“  представиха възстановка на традициите за Бабинден
Снимки: Авторът
19 Януари 2024, Петък


Те изпълниха с вълнение старите ритуали

Автор: Диана Славчева

Самодейките от бургаския хор „Самодивски огън“ с ръководител младия странджански певец Стойко Василев, представиха възстановка на традициите за Бабинден. Жените от трупата, освен че са гласовити певици, ревниво пазят и народните обичаи. За ритуалите, които се изпълняват в този ден, разказа самодейката Зоя Янева.

Тя припомни, че по стар стил той се празнува на 21 януари. И въпреки че по нов стил се пада на 8 януари, масово продължава да се чества именно по стар стил. 

В този ден жените, които са родили пред предишната година, посещават бабата, която е изродила бебетата им. Тя връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила, червено и бяло конче със сребърна монета за здраве.После майките „поливат“ на бабата да се измие с калъп сапун, а докато се мие, бабата нарича: „Както се хлъзга сапунът, тъй лесно да се раждат бебетата“.След поливането жените даряват „акушерката“, помогнала при раждането, с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното й рамо.

И за да е весел празникът, самодейките от хор „Самодивски огън“ се поздравяват с една шеговита странджансска народна песен от своя богат  репертоар.
В категории: Новини , Репортажи , Традиции

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
BUNCH ANDREW
14.03.2024 08:08:45
0
0
Добро утро на всички, знам, че все още е много рано, но това е толкова невероятно, бях жертва на онлайн инвестиционна измама, свързах се с REVENANT CYBER HACKE и те могат да възстановят откраднатите ми пари, току-що получих бакшиш за около $658 000 до моя адрес на портфейла, след като REVENANT CYBER HACKER свърши страхотна работа, наистина се случи всичко благодарение на REVENANT CYBER HACKER за страхотната им помощ и подкрепа Повече от щастлив съм, не мога да опиша колко съм щастлив Свържете се с тях на имейл: revenantcyberhacker@gmail.com
Уебсайт: revenantcyberhacker.net
Whatsapp: +1(208) 425-8584
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки