Народните певици от бургаския хор „Самодивски огън“ представиха възстановка на традициите за Бабинден


Народните певици от бургаския хор „Самодивски огън“  представиха възстановка на традициите за Бабинден
Снимки: Авторът
19 Януари 2024, Петък


Те изпълниха с вълнение старите ритуали

Автор: Диана Славчева

Самодейките от бургаския хор „Самодивски огън“ с ръководител младия странджански певец Стойко Василев, представиха възстановка на традициите за Бабинден. Жените от трупата, освен че са гласовити певици, ревниво пазят и народните обичаи. За ритуалите, които се изпълняват в този ден, разказа самодейката Зоя Янева.

Тя припомни, че по стар стил той се празнува на 21 януари. И въпреки че по нов стил се пада на 8 януари, масово продължава да се чества именно по стар стил. 

В този ден жените, които са родили пред предишната година, посещават бабата, която е изродила бебетата им. Тя връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила, червено и бяло конче със сребърна монета за здраве.После майките „поливат“ на бабата да се измие с калъп сапун, а докато се мие, бабата нарича: „Както се хлъзга сапунът, тъй лесно да се раждат бебетата“.След поливането жените даряват „акушерката“, помогнала при раждането, с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното й рамо.

И за да е весел празникът, самодейките от хор „Самодивски огън“ се поздравяват с една шеговита странджансска народна песен от своя богат  репертоар.
В категории: Новини , Репортажи , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки