Професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов представят в Златоград „Илюстрована история на Средновековна България“


Професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов представят в Златоград „Илюстрована история на Средновековна България“
13 Септември 2022, Вторник


В новата си книга те представят увлекателно историческите факти, които са илюстрирани с картини на варненски художници Марина и Николай Русеви

Автор: Яна Славянска

На 16 септември от 18,30 ч. на мегдана в Етнографския комплекс в Златоград ще представят своята нова книга двама от най-именитите съвременни български историци  – професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов.

В луксозното издание „Илюстрована история на Средновековна България“, която неотдавна излезе от печат, историческите факти са поднесени много увлекателно, макар и в синтезиран вид. Като приложение е представена хронологическа таблица на българските владетели и владетелки.



Книгата е богато илюстрирана от варненски художници Марина и Николай Русеви. В нея са включени общо 36 картини, като от тях 12 са с портрети на български царе, 12 на български царици и 12 на знакови за историята ни сражения.  



Едното от тях е битката при Русокастро, която е най-голямата победоносна българска битка през XIV век, последната при която нашата войска разгромява византийската армия. Крепостта е свързана най-вече с името на цар Иван Александър.

Оригиналните живописни платна, чиито репродукции изпъстрят страниците на изданието, са експонирани в залите на Етнографския комплекс в Златоград.



Първоначалният тираж на „Илюстрована история на Средновековна България“ е 1000 броя, а цената й е 30 лв. 

След нейното представяне, мегданът на златоградския Етнографски комплекс ще се превърне в летен киносалон, в който ще се излъчи филм, посветен на легендарния Делю хайдутин.




В категории: Добри Вести , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки