Климатичните промени ще вдигнат цените на хранителните продукти


Климатичните промени ще вдигнат цените на хранителните продукти
Снимката е илюстративна. Източник: © Shutterstock/FOTODOM
26 Март 2024, Вторник


Експертите прогнозират, че към 2035 г. продоволствената инфлация ще достигне 30%

Автор: Десант

Климатичните промени могат да доведат до съществено увеличение на стойността на хранителните продукти. До това заключение са стигнали от Потсдамския институт за изучаване на измененията на климата. Резултатите от изследването да публикувани в списание Communications, Earth and the Environment.

По думите на специалистите, следствие на глобалното затопляне е възможно да намалеят приходите на селскостопанските предприятия. Заради такива сътресения се очаква задълбочаване на инфлацията по целия свят.

Следствие на горещото лято през 2022 г., инфлацията се е увеличила с 0,43–0,93%. Към 2035 г. експертите прогнозират, че този показател ще достигне 30%. В най-лошия случай продоволствената инфлация ще нарасне до 50%.

Всички държави, независимо от доходите си, ще почувстват съществено увеличение на цените на хранителните продукти. Но най-силно глобалното затопляне ще се отрази на продоволствените запаси на Южна Америка и Африка. Емисиите на парниковите газове само способстват за задълбочаването на проблемите, твърдят авторите на изследването. 


В категории: Анализи , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки