СЗО: Изкуствените подсладители са опасни за здравето


СЗО: Изкуствените подсладители са опасни за здравето
Снимка: shutterstock.com
19 Май 2023, Петък


Мит е, че спомагат за редуциране на теглото

Автор: Десант

Преди седмица Световната здравна организация (СЗО) обнародва новия си доклад за изкуствените заместители на захарта. В него се отбелязва, че получените резултати свидетелстват за липсата на каквито и да било ползи от тях за намаляването на килограмите. 

Изследването гласи, че първоначално те действително могат да окажат влияние върху снижаването на телесната маса, но в дългосрочна перспектива от тях няма никакъв ефект. Специалистите допускат, че това е обусловено от по-малката калоричност на подсладителите в сравнение със захарта.

Анализирайки данните за над 30-годишен период, учените са установили, че при хората, които често употребяват изкуствени заместители на захарта, значително нараства рискът от развитието на диабет втори типх, сърдечни болести и различни други здравни проблеми. При това по-често се наблюдава повишаване на индекса на телесната маса. 

От СЗО съветват да се намали употребата на захарта чрез замяната й с продукти, съдържащи захари от естенствен произход като плодове например.


В категории: Новини , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки