„Православен зов“: От Синода да обяснят защо епископ Йеротей е изваден от списъка за избор на сливенски владика


„Православен зов“: От Синода да обяснят защо епископ Йеротей е изваден от списъка за избор на сливенски владика
Снимка: Мария Митева
23 Април 2024, Вторник


От организацията настояват синодалните старци да преразгледат решението си

Автор: Десант

В Бургас се състоя пресконференция по повод решението на Светия синод от 22 април, с което в списъка с достоизбираеми епископи не бяха включени четирима от претендентите за Сливенски митрополит, двама от които са Агатополския епископ Йеротей и Константийски епископ Михаил. Те бяха избрани от епархийските избиратели на изборите, които се проведоха на 18 февруари и след това бяха касирани от Синода на базата на една жалба и доклад, които и до днес не са официализирани.

„Нарушена е правдата. Като миряни щяхме да се съгласим, ако бяха ни дали едно или друго доказателство. Ние искаме нещата да си останат, както са били досега - простички. Ако има нередности, нека минат през църковен съд и да докажат, какво е нарушил Агатополския епископ Йеротей. Не може да се ползват мистични обвинения и той да не бъде включен в списъка с достоизбираеми епископи за изборите за Сливенски митрополит“ – категоричен бе Атанас Куцаров, който е член на сдружение „Православен зов“.

От организацията оповестиха пред медиите своя декларация срещу решението на Синода да не включва Аготополския епископ Йеротей в списъка с достоизбираеми епископи, които ще участват във вота за Сливенски митрополит, насрочен за 19 май в Сливен. 

Ето въпросите, които се задават в нея на синодалните старци: 

1. Как така и откъде-накъде два месеца, след като бе касиран първия избор за Сливенски митрополит, новият списък с кандидати е редуциран от десетима на шестима епископи?

2. Какво наложи промяна в списъка, от който са извадени четирима от достоизбираемите допреди два месеца епископи, а именно – Агатополски епископ Йеротей, Константийски епископ Михаил, Белоградчишки епископ Поликарп и Смоленски епископ Висарион?

3. Какви са причините за тази корекция на списъка и по какви критерии е съставен той със сегашните кандидати?

„Първите избори, които се проведоха на 18 февруари и бяха организирани от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по уставен и каноничен начин, както самият той обяви, бяха касирани на базата на един донос. Подкрепата за Агатополския епископ Йеротей явно не се харесва на мнозина от митрополитите в Светия синод. Митрополит Йоан е този, който забърка цялата каша", заяви председателят на сдружението Атанас Орачев.

От „Православен зов“ настояват Синода да преразгледа решението си и даде възможност на Агатополския епископ Йеротей да участва в изборите.

„В Сливенската епархия обожават епископ Йеротей. Много хора се присъединиха към църквата благодарение на него. Не му прави чест на дядо Йоан това, което направи. Той обяви проведените от него избори за уставни, след което се отрече от думите си“, допълни Тодор Тодоров.

Според членовете на „Православен зов“ апетитите към имотите на Сливенската митрополия са в основата на слуващото се за избор на нов митрополит.

„В Поморие няма хотели, няма лъскави коли. Какво ще дойде, не ни е ясно? Сигурно ще експлоатират църковните имоти по бизнес модел. Ние не искаме това. Искаме си нещата да бъдат по начина, по който са сега. Влязъл съм в църквата да видя истината. Епископ Йеротей ме подстрига за иподякон. През цялото това време ние стояхме, молихме се, изгавриха се с нас. Много е трудно сега да бъдат удържани хората“ – допълни Ангел Куцаров.

Тодор Тодоров припомни, че изборът на Сливенски митрополит е важен и заради това, че той ще бъде глас за бъдещия патриарх. Изборите за патриарх, който ще наследи блаженопочившия Неофит са насрочени за юни. До тогава трябва да бъде избран митрополита на Сливенската епархия.


В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки