Презентация в Русе ще коментира реликварийните камери в пещерните църкви


Презентация в Русе ще коментира реликварийните камери в пещерните църкви
Снимка: РИМ-Русе
11 Март 2024, Понеделник


Примерите ще са от долината на Ломовете, където концентрацията на пещерни християнски обители е изключително голяма

Автор: Десант

На 14 март от 18 ч. в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей в Русе уредникът Евгени Георгиев ще говори за реликварийни камери в запазените олтарни маси на пещерните църкви по Ломовете.

Възможностите за оформление и местоположение на реликварийни камери в пещерни църкви са съобразени с това, че храмовете не са създадени чрез изграждане, а напротив, чрез отнемане на скала и дооформяне на естествените карстови форми.

Почитането на светите реликви е много важно проявление на религиозността и те са усилено търсени и присъствали, а и досега присъстват в храмовете.

Вграждането на свети мощи при освещаването на пещерна църква и наличието на други реликви е по подобие на зиданите храмове, сходно е структурирането на култовото пространство, но доколкото това е възможно и позволява наличието на монолитна скала.

Презентацията предлага коментар на реликварийни камери, разположени в запазени до днес олтарни маси. По-конкретно примерите са от долината на Ломовете, където концентрацията на пещерни християнски обители е изключително голяма.

Очевидно тези манастири се налагат като основен характеризиращ белег на облика на средновековната култура в разклонената ветрилообразна скална речна мрежа.


В категории: Новини , Забележителности , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки