Ще заменим ли какаото в шоколада с овес


Ще заменим ли какаото в шоколада с овес
Снимката е илюстративна
26 Март 2024, Вторник


Опасен вирус в Западна Африка поразява какаовите дървета, намалява продукцията и прави какаовите зърна дефицитна стока

Автор: Десант

Влагането на овес в производството на шоколад се очертава като алтернатива на дефицитната вече суровина, коментира в сайта The Conversation изследователят Майкъл Одиджи.

Както пише „Капитал“: „Най-горещата търговия на 2024 г. се очертава да бъде с какаото. Фючърси върху него са поскъпнали повече от два пъти от началото на годината, като сега цените им надминаха 9 хил. долара за метричен тон и в понеделник вечерта достигнаха 9400 долара. В началото на 2024 г. какаото се търгуваше под 4200 долара за тон“.

Нарастващите цени на какаото са в резултат на няколко сериозни причини, които налагат промяна в модела на произвоство. Недостигът на какаови зърна доведе почти до спиране на работата на преработващите заводи в Кот Д`Ивоар и Гана. Делът на свете страни в световното произвоство е 60%. Доколкото производителите на шоколад зависят от доставката на суровината от Западна Африка, съшествува сериозен повод за безпокойство за въздействието им върху цените на шоколада и въобще за бъдещето на отглеждането на какаови дървета. 

„Защо производството на какао в Западна Африка рязко е намаляло? Тук влияние оказват три фактора: екологичният, икономическият цикъл и човешкият - посочва Одиджи.

По думите му, един от факторите на околната среда е въздействието върху климата на Ел Ниньо, довело до по-сухо време на Черния континент. Това, от своя страна, спомага за разпространението на опасна болест по какаовите дървета, като вирус по летораслите (CSSV). В резултат на заразата в последните години Гана е изгубила реколтата си от почти 500 хиляди хектара с какаови насаждения.

Следствие на това фермерите изоставят старите плантации и разчистват нови участъци за засаждане. Но откриването на такива места става все по-трудно. 

Човешкият фактор включва и незаконния добив на полезни изкопаеми, който засяга множество ганийски ферми. Понякога фермерите предоставят срещу заплащане земята си на нелегални златотърсачи. Тяхната дейност влошава качеството на терените, правейки ги непригодни за отглеждане на какаови дървета. 

В същото време аналитикът отбелязва, че световният пазар на шоколад и шоколадови изделия е в подем. Съгласно прогнозите, предстои той да нараства бързо, с над 4% годишно. Това нарастващо търсене на какао прави неотложно решаването на проблемите, засягащи устойчивостта на отрасъла, категоричен е американският анализатор.

И посочва, че през февруари т.г. Съветът по производство на какао на Гана (Cocobod) - рлегулационният орган на сектора в африканската страна, е получил от Световната банка кредит в размер на 200 милиона долара за възстановяване на плантациите, пострадали от унищожителния вирус. Организацията се ангажира с мерките за управление на поразените от болестта какаови насаждения и тяхната замяна с нови, които да бъдат отгледани до настъпване на плододаване, преди да бъдат предоставени на фермерите. 

Освен това, през октомври миналата година изкупните цени за производителите бяха повишени и тази стъпка неизбеждо доведе до ръста на световните цени на какаото. 

Правителството на Кот Д`Ивоар аналогично въведе мерки за пресичане на контрабандата на какао и ускори внедряването на многобройни програми за устойчиво развитие, инициирани от транснационални корпорации.

„Макар поначало нарастването на цените да изглежда изгодно за фермерите, реалността не е така еднозначна. Намаляването на производството води до намаляване на реколтата, а това означава, че като цяло фермерите не печелят повече. Този проблем се задълбочава от неотдавнашните икономически проблеми в Западна Африка като високата инфлация и девалвация на валутата, особено в Гана. Тези фактори доведоха до това, че фермерите обедняха“ - пояснява Майкъл Одиджи. 

Още едно последствие от намаляването на обема на производство е съкращаването на местната преработка на суровината. Големите африкански преработващи предприятия или са прекратили дейността си, или са съкратили производствените си можности, тъй като не могат да си позволят закупуването на какаови зърна. Това също сочи, че цените на шоколада предстои да нарастнат. 

Еще одним последствием снижения объемов производства является сокращение объемов местной переработки. Крупные африканские перерабатывающие предприятия в Кот-д`Ивуаре и Гане либо прекратили свою деятельность, либо сократили свои перерабатывающие мощности, поскольку они не могут позволить себе закупку бобов. Вероятно, это означает, что цены на шоколад во всем мире вырастут. Это, в свою очередь, негативно влияет на возникающие в последние годы местные производства. Однако переговорная сила западноафриканских стран-производителей какао, похоже, возросла. Сейчас подходящий момент для этих стран объединиться и договориться о более выгодных условиях для своих фермеров, выращивающих какао.

Одиджи е на мнение, че производителите на шоколад в крайна сметка ще прибягнат до алтернативи на какаото и това е неизбежно. Фактически, то вече се случва с появата на еквиваленти на какаовото масло, какаови пълнители и изкуствени ароматизатори (синтетични и идентични натурални ароматизатори, които имитират вкуса на шоколада, без да е нужно използването на истинско какао). 

Лидер в тази област е немската компания Planet A Foods. Тя произвежда шоколад без какао, използвайки технология, която й позволява да превръща такива съставки, като овес и слънчогледови семена, в заместители на какаото. 

Источник: The Conversation


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки