От „Православен зов“ се притесняват, че епископ Йеротей може да не бъде включен в избора на нов Сливенски владика


От „Православен зов“ се притесняват, че епископ Йеротей може да не бъде включен в избора на нов Сливенски владика
Снимка: Българска патриаршия
19 Април 2024, Петък


Тази опасност произтича от обстоятелството, че в Светия Синод се е формирало едно доминиращо мнозинство, което иска да наложи всеки друг, но не и него на митрополитския престол

Автор: Десант

От сдружение „Православен зов“ разпространиха Обръщение по повод предстоящото заседание на  Светия синод БПЦ – БП, насрочено за 22 април, на което трябва да се приеме листата на достоизбираемите епископи за включване в избора на нов Сливенски митрополит на 19 май. след това на 26 май предстои да се осъществи и неговият каноничен избор от Светия синод.

От Сдружението припомнят, че синодалните старци решиха на 12 март да касират избора за Сливенски митрополит, проведен на 19 февруари, с което бе дискредитирана честта, достойнството и доброто име на епископи на БПЦ-БП.

„Това се отнася в най-голяма степен за получилият най-много гласове на епархийския избор Агатополски епископ Йеротей, срещу когото бе предприето необосновано обвинение, целящо неговото компрометиране, без да му бъде дадена възможност да се защити. Същото така това се отнася и за втория избран достоизбираем Константийският епископ Михаил“ - припомнят членовете на „Православен зов“.

В своето обръщение те изразяват притесненията си, че на предстоящото заседание на Синода, определено за 22 април, има опасност да се допусне нова грешка спрямо Агатополския епископ Йеротей.

„Смятаме, че поради неясни мотиви той може да не бъде включен в списъка на достоизбираемите епископи. Тази опасност произтича от обстоятелството, че в Светия Синод се е формирало едно доминиращо мнозинство, което иска да наложи всеки друг, но не и епископ Йеротей за Сливенски митрополит“.

По думите на наместника на овдовелия Сливенски епархийски престол Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, на това заседание ще се гласува персонално за всеки един епископ дали да бъде включен в списъка на достоизбираемите.

„До настоящия момент Агатополският епископ Йеротей е бил включван в този списък и е участвал в проведените избори за митрополит във Врачанска, Видинска, Старозагорска и Силистренска епархии. И ако досега той винаги е бил сред достоизбираемите епископи, то може ли изведнъж да се окаже по неизяснени причини и мотиви (само в съответствие с едно временно оформило се настроение в Светия Синод), че той като достоизбираем епископ да не бъде включен в новия списък и да бъде дисквалифициран? - питат от Сдружението.

Техните страхове са, че това неминуемо би довело до възпламеняване на духовете и създаване на брожение всред свещениците и миряните в епархията, както и сред ревностната църковна пълнота и будното гражданско общество. Съответно това би могло да доведе до много сериозна съпротива срещу решението на Светия Синод и до неспокойна обществена атмосфера преди предстоящия избор за нов Български патриарх, насрочен за 30 юни.

Желаейки подобно развитие на събитията да бъде избегнато, от „Православен зов“ изтъкват своите аргументите в подкрепа на достоизбираемостта на Агатополският епископ Йеротей, който е от 2003 г. в Сливенска епархия и поради тежкото заболяване на владиката Йоаникий, през последните три години той достойно го заместваше във всички църковни богослужения и дейности, свързани с официални граждански събития в епархията.

„Няма селище и църква в Сливенска епархия, които епископ Йеротей да не е посетил и където да не е служил през тези повече от 20 години. Безспорна истина е, че той се ползва с голямо уважение, доверие и любов от свещениците и миряните в Сливенска епархия. През тези години епископ Йеротей усърдно работеше за духовното единение на свещенството и вярващите християни и остана до край верен и лоялен към своя духовен баща, владиката Йоаникий“ - припомнят от Сдружението.

Затова от там изразяват убеждението си, че дядо Йеротей може най-ефективно и ползотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните и заедно с тяхната подкрепа и съработничество да допринесат за преодоляване на тежките проблеми, натрупали се след конфликтните ситуации, породени от недоказаните интриги и донесения, както и цялостната противоцърковна дейност на двамата братя-свещеници – Силвестър и Евгений Янакиеви. И припомнят, че неслучайно те са били освободени още през 2020 г. от заеманите от тях длъжности от владиката Йоаникий – Силвестър Янакиев като духовен надзорник в епархията и изповедник на владиката, а Евгений Янакиев като Секретар на Сливенска митрополия.

„През цялото това време Агатополският епископ Йеротей запази монашеско послушание и душевен мир, не се поддаде на интригите и клеветите, защото за него е по-важно да се спазват каноните и Уставът на БПЦ-БП, както ни повелява Бог и Църквата. Той изразява и своята братска, монашеска подкрепа към Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за пастирската грижа, която той полага като наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол“ - се казва още в обръщението.

В него се изразява надежда, изборът, който ще бъде направен на 22 април, да е доброплоден за бъдещето на древнопросиялата Сливенска епархия, но и избор за благопреуспяването на цялата ни Българска православна църква.


В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки