Пещерата „Добростански бисер“ край Асеновград, известна още и като „Ахметьова дупка“, отваря врати на 1 май


Пещерата „Добростански бисер“ край Асеновград, известна още и като „Ахметьова дупка“, отваря врати на 1 май
Снимка: Община Асеновград
22 Април 2024, Понеделник


Измежду сталагмитите и сталактоните са разположени и т. нар. „Синтрови езера“, в някои от тях се предполага, че има пещерни бисери

Автор: Десант

Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1 май, съобщават от асеновградската общинска администрация. Това е един от най-посещаваните обекти, до който се достига след приятна и лека разходка из невероятно красивата природа на Родопа планина.

Служителят на ОП „Туризъм“ към община Асеновград, който съпровожда туристите, разказва любопитни факти от пещерния живот на обитателите.

Обектът се намира на 5 км от асеновградското с. Добростан. Той е обитаван от малка колония прилепи. 

„Добростански бисер“, известна също като „Ахметьова дупка“, не само съдържа красиви пещерни образувания като сталагмити и сталактони, но измежду тях са разположени и т. нар. „Синтрови езера“.
Легендите разказват, че в някои от тях има пещерни бисери.

Пещерата е много лесно достъпна. С цел безопасност е монтирана метална стълба на входа. Със своите 727 м. дължина тя е предизвикателство за приключенеца в туризма. Сред интересните подробности са и 15-метровата дълбочина на входния отвес. За пръв път е проучвана през 1963 г.

Входът за ученици, студенти и пенсионери е на цена 4 лв., а индивидуалният билет струва 5 лв. За организирани групи от най-малко 8 души входната такса също е на стойност 4 лв. Семейства и родители с деца плащат общ билет - 12 лв. За изнасяне на беседа се доплаща: обикновена - общо 10 лв. за цялата група; специализирана – общо 12 лв. за цялата група; на английски език – общо 12 лв. за цялата група.

„Добростански бисер“ е отворена за туристи от май до септември, включително. Работното време на обекта е от 09:00 ч. до 18:00 ч. - в петък, събота, неделя, понеделник и вторник. Почивните дни са сряда и четвъртък, като има възможност пещерата да бъде разгледана и тогава, но условието е да се събере група от 15 или повече посетители. Посещението се осъществява по предварителна заявка.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки