Най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато – „Бисерна“, ще бъде отворена за посетители от 6 април


Най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато – „Бисерна“, ще бъде отворена за посетители от 6 април
Снимка: ПП „Шуменско плато"
26 Март 2024, Вторник


Влизането в нея ще става само с предварително записване

Автор: Десант

Пещера „Бисерна“ на Шуменското плато ще бъде отворена за посетители от 6 април, събота. Туристите могат да разгледат природния феномен в дните от сряда до неделя.

Влизането ще става САМО с предварително записване, предупреждават от Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ и уточняват, че заявки се приемат в делнични дни на телефон  054/800765 в делнични дни.

Предвидено е в делничните дни часовете на влизане да са 10 ч., 11.30 ч. и 13 ч. , а в празничните и почивните дни групи ще се приемат съответно от 10 ч., 11.30 ч., 13 ч. и 15 ч. През седмицата в дните понеделник и вторник посетители няма да се приемат.

Най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато – „Бисерна“, всяка година привлича хиляди хора. Много туроператори вече я включват в пакетите си и я популяризират.

От парковата дирекция посочват, че маршрутът за разглеждането й е дълъг около 800 метра в едната посока.

До пещера „Бисерна“ се стига пеша, тъй като горския път не е подходящ за автомобили. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен.

Пешеходните маршрути са два – от парк „Кьошкове“ – „Урок по горската пътека“ и от разклона за Крепостта „Стария град“ по пътя за вилата на община Шумен. Табели са поставени  по всички маршрути.

Температурата в пещера „Бисерна“ е 10 градуса и затова е необходимо посетителите да имат топла дреха. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки.

Не се препоръчва да се водят домашни любимци и малки деца.

Близо 4000 туристи са разгледали пещера „Бисерна“ през 2023г. Това показват данните от пролетния и есенния период на отваряне на туристическия обект. Ограничението за сезонност е въведено за да се опазят пещерните обитатели – прилепите, по време на зимния им сън. Те изпадат в хибернация за да оцелеят без храна до пролетта. Безпокойството в този период може да стане причина за изчерпване на енергийните им запаси и те да не оцелеят до края на зимата.

В пещерата се срещат 14 вида прилепи.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки