Българското училище в Бостън празнува годишнина


Българското училище в Бостън празнува годишнина
Ученици от училището отбелязват Трети март
28 Април 2014, Понеделник


Вече 15 години учебното заведение съхранява родния език и култура в големия американски мегаполис

Автор: Яна Славянска

На 3 май тази година в Бостън с тържествена гала вечеря ще бъде отбелязана 15-годишнината от създаването на първото българско училище в околностите на Бостън, щата Масачузец. То е открито на 30 януари 1999 г. в град Уъбърн и е кръстено „Св. св. Кирил и Методий".
Негови основатели са родолюбиви българи от Бостън, поставили си за задача  съхраняването на българския език и култура.
Първоначално обучението в него се извършва по собствени оригинални програми, разработени от учителите и съобразени с това, че се преподава на деца на различна възраст и с различна степен на владеене на български език.

В един момент обаче броят на учениците нараства, така че позволява да се сформират достатъчно класове и възпитаниците им да се разделят както по възрастов принцип. След това школото започва да работи по програмите на българското Министерство на образованието и да използва стандартните учебници, които използват и децата в България.
Любопитното е, че самите учебници са набавяни от родителите през лятото, като те ги пренасят като личен багаж от далечната родина, за да се спестяват разходи на училището. През 2007 г. училището стана съосновател на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) заедно с училищата от Чикаго, Вашингтон, Лондон, Виена, Хамбург и Кипър. АБУЧ обедини усилията на тези училища и впоследствие спомага много за създаването на много нови учебни заведения.

Така се стига до май 2008 г., когато възпитаниците на българското училище „Св. св. Кирил и Методий” за пръв път получават свидетелства, заверени от българското посолство във Вашингтон. Това поставя началото на формализирането на обучението в учебното заведение.

През 2009 г. училището се включва в програмата "Роден език и култура зад граница", организирана от българското образователно министерство. По тази програма то получава финансиране за наем на помещения, учебници, помагала и развитие на извънкласни дейности, като група за народни танци и театрална група. Училището участва в програмата "Роден език" и през 2010 и 2011. През годините, в които участва в програмата – до 2011 г.,  свидетелствата на завършващите деца се заверяват от посланика на България в САЩ и имат стойност на официален документ, засвидетелстващ взети класове по български език и история.

Бостънското школо е сред първите, които получават лиценз за класовете по български език, литература и история от МОН за учебната 2012-2013 година. Сега випускниците му не се нуждаят от приравнителни изпити, ако желаят да продължат обучението си в България, а свидетелствата вече се заверяват от училищното ръководство.
През миналата учебна година броят на децата, записани в училището за редовни занятия, надминава 100.

Програмите, по които те учат, включват преподаване на български език - писмено и говоримо, литература, география и история.
На разположение на училището в съботните следобеди е цяла сграда, която предоставя отлични условия за провеждане на учебните часове и за игри, а така също и за организирането на традиционните български тържества за Коледа, Трети март и 24 май.
И като всяка друга образователна институция, то също разполага със своя библиотека, попълнена с български книги, касети и CD-та. Нейният фонд се попълва от дарения на родителите и други родолюбиви българи.

Много често възпитаниците му взимат участие в съвместни събития с българската православна църква „Св. Петка” и други организации на българската общност в Бостън.
Няколко дни след празнуването на 15-ата си годишнина, на 11 май, училището и храмът „Св. Петка” организират провеждането на традиционния Георгьовденски пикник, който ще се проведе в парка Larz Anderson. Това е едно от най-големите постоянни събития на българската общност в района на Бостън, на което идват множество наши сънародници, живеещи зад Океана.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки